Oameni din Banat

Obiceiurile de Crăciunul printre romii, ungurii, sârbii, bulgarii și nemții din zona Banatului

foto: pressalert.rofoto: pressalert.ro

Banatul este unul dintre locurile cu cele mai multe etnii la un loc din toată România. În satele din Banat trăiesc, de sute de ani, în armonie cu românii, unguri, sârbi, romi, bulgari, nemți și multe alte etnii. Aceștia, deși au preluat unele obiceiuri tipic bănățene, cum ar fi pițărăii sau mersul cu Steaua, își păstrează la rândul lor tradițiile etnice, transmise din generație în generație, de sărbătoarea Crăciunului.

RETIM

Crăciun la romii din Măguri

Măguri este un sat cu populație în mare parte formată din etnici romi. Aflat la câțiva kilometri de Lugoj, romii de aici sărbătoresc în fiecare an un Crăciun special. De ignat, copiii romilor asistă la tăierea porcului, de la cel mai mic până la cel mai mare, în tradiția lor crezându-se că astfel aceștia se maturizează mai repede. Tații mânjesc obrajii celor mici cu sânge de porc, pentru a-i feri pe copii de boală și necaz. Cel care taie porcul se împunge cu un ac în degetul cu care a ținut cel mai tare cuțitul, pentru a se feri la rândul lui de boli.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Crăciunul la maghiarii și nemții

La ungurii din Banat, obiceiurile sunt multe și la fel de interesante. Bunicii merg cu cei mici la plimbare, în Ajun de Crăciun, în timp ce părinții rămân acasă pentru a împodobi bradul. Când se întorc, aceștia află că un îngeraș a vizitat casa și a făcut pomul de Crăciun. Peștele și curcanul sunt nelipsite de pe mesele maghiarilor de sărbători, precum și cozonacul, la fel întâmplându-se și la nemții din Banat.

De Advent, se împletește celebra cunună, din crengi de brad și panglici, dar și alte decorațiuni. În aceasta se așează patru lumânări, care se aprind în fiecare duminică înainte de Ajun. În prima zi de Advent, în satele cu populație etnică de maghiari și nemți se rupe câte o creangă de vișin, de cireș sau de prun, care se așează într-un vas cu apă lângă sobă. 

Până de Crăciun, crenguța va înflori, fiind mai apoi păstrată în casă până de Bobotează, moment în care preotul o sfințește. Crenguța este păstrată în continuare lângă casă, protejând oamenii și animalele din gospodărie de boli și nefericiri.

Crăciunul la etnicii bulgari

În ziua de Crăciun bulgarii din Banat se îmbracă în port popular. Bucuria sărbătorii este una legată mai ales de amintirile despre străbunii lor, portul fiind astfel purtat de tineri, bătrâni, practic de toți membrii familiei. La bulgari, cei care merg în colind sunt băieții, cu așa-numitul Bethleem. Doi colindători se îmbracă în îngeri, iar trei în păstori, colindând astfel la fiecare casă și purtând cu ei o bisericuță din lemn, cu care anunță vestea nașterii Mântuitorului.

Crăciun la sârbii din Banat

Așa cum se cunoaște, sârbii sărbătoresc de două ori Crăciunul într-un an. O dată o fac la momentul Crăciunului românesc, iar a doua la data după ritul vechi ortodox. Sârboaicele duc paie în casă de Crăciun, iar primul care poate trece pragul casei de sărbători e musai să fie un bărbat. Aprinderea Badnjakului, un trunchi de stejar tânăr, simbol al lui Iisus Hristos, este poate cel mai cunoscut obicei al etnicilor sârbi din Banat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns