Se spune că nu are farmec Crăciunul fără carne de porc și Paștele fără carne de miel. Ținând cont că suntem un popor de crescători de oi, ca atare amatori de carne de miel, se poate explica de ce mielul este printre preferințele românilor când vine vorba de meniul pascal.
Carnea de miel este ocolită însă de unii consumatori din cauza mirosului specific, dar și pentru că poate fi pretențioasă în ceea ce privește prepararea. Cu câteva trucuri se poate transforma într-o delicatesă.
“Contrar așteptărilor, preparatele pe bază de miel sunt fragede și suculente atunci când carnea este proaspătă și pregătită corespunzător. Consumul acestui aliment are atât avantaje cât și neajunsuri, în funcție de cum alegem și cum preparăm. Carnea de miel este ușor digerabilă și de înaltă calitate, care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali organismului uman. E o opțiune sănătoasă pentru persoanele fără probleme medicale, dar și pentru cei care doresc să câștige masă musulară cum ar fi sportivii sau persoanele aflate în recuperare după o operație. Este și o sursă excelentă de vitamine de grup B, inclusiv B12, fier, magneziu, seleniu, cupru, zinc, calciu, potesiu și acizi grași Omega 3. Are rol antianemic și datorită zincului întărește organismul. Zicul și fosforul previn istalarea ospeoporozei”, a povestit medicul gastroenterolog Daniel Țuculanu.
De notat că seul de miel conține un procent mai mare de grăsimi saturate decât carnea de porc sau vită. Acizii grași monosaturați pot să scadă nivelul colesterolului, iar acizii grași polisaturați pot să-l crească.
“Datorită grăsimilor nesaturate, consumat moderat mielul poate avea acelaș efect ca preparatele de carne albă, de pește sau de pui. Un aport mare de grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului lipoproteinelor cu densitate scăzută, colesterolul LDL sau colesterolul rău. Acest lucru poate crește riscul de ateloscleroză, boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet. Carnea de miel în exces, datorită nucleoproteinelor conținute, mai ales în organe, contribuie la formarea acidului uric implicat în apariția gutei sau a litiazei renale”, a mai spus Daniel Țuculanu.
Cum alegem carnea
Carnea de miel trebuie cumpărată din surse testate și de încredere doar de la producătorii autorizați sanitar veterinar. Mielul întreg trebuie să fie ștampilat pentru atestarea sănătății acestuia.
“Un miel bun de consum trebuie să fie mai mare de două luni i să cântărească 10-15 kilograme după sacrificare. Mieii mai tineri au un conținut mai mare de substanțe dăunătoare pentru sănătate așa cum sunt purinele. După această vârstă au carnea elastică și fragedă. Deși pentru multe persoane mirosul e considerat respingător, aceasta reprezintă un semn al calității și prospețimii cărnii. Organele se alterează mai rapid decât carcasa așa că e bine să fie mirosite și verificate de noduli înainte de a le cumpăra. Pielea de pe carcasă trebuie să aibă culoarea albă cu o tentă ușor gălbuie și să nu fie lipicioasă”, a explicat Daniel Țuculanu.
Cum pregătim carnea
Înainte de a se găti carnea de miel, este indicat să se îndepărteze cât mai mult din grăsime. Este bine să fie lăsată la marinat câteva ore. Nu se recomandă frigerea în ulei, deoarece prăjirea adaugă și mai multă grăsime și este mai puțin sănătoasă
“Prepararea se poate face sub formă de gril, frigere la flacără sau coacerea în tavă, la cuptor, în sos propriu sau în sos de legume. Când carnea este expusă la temperaturi foarte ridicate, cum se întâmplă în cazul prăjirii sau a grătarului, apar amine heterociclice care favorizează apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, prostată sau de sân. Ca garnitură se preferă fie o salată de verdețuri: salată verde, ridichi, spanac, leurdă, roșii, varză, ori legume fierte. În niciun caz cartofi prăjiți sau orez. La desert se comandă comunul de ananas sau kiwi, fructe care conțin enzime vegetale ce facilitează digestia alimentelor grele”, a mai spus Țuculanu.
Carnea de miel de paște vine pentru mulți după o perioadă de post, astfel că este bine să se asocieze cu o cantitate mică de alimente care stimulează golirea colecistului, altfel pot apărea dureri biliare.