Orașul Anina se confruntă de mai bine de 30 de ani cu o problemă gravă, care pune în pericol mica urbe montană și pe locuitorii săi. O haldă de steril, combinată cu depozite de cărbune, care se autoaprinde în subteran, produce gaze toxice care ies la suprafață prin canalizarea orașului. Acest lucru reprezintă o amenințare constantă la adresa sănătății locuitorilor.
Primarul interimar al orașului, Daniel Danu, spune că problema datează de prin anii ’80 și că pe lângă gazele care le emană la fiecare aprindere apar și denivelările stradale și surpări ale terenului, pe care se află chiar mai multe blocuri din oraș. În plus, atunci când plouă, gazele toxice ies la suprafață prin canalizare, afectând calitatea aerului și sănătatea oamenilor.
„În zona cartierului Brainer, avem puțul care ieșea cu o galerie exact în spatele centrului de afaceri. Pe galeria asta se bascula sterilu și pe o parte și pe alta. Jumătate din biserică este pe haldă, iar cealaltă este pe niște stâlpi de construiți în haldă, ca să poată să așeze biserica. Partea dreaptă, când stai cu spatele spre centrul de afaceri, e halda în subteran. E un parc acolo și o parte din blocurile respective sunt tot pe haldă. Acolo, odată ce a luat foc, că ia foc când dă de oxigen, cărbunele, praful ala, ia foc prin autoaprindere. Dacă plouă și e cald jos, intră apa care se evaporă și îi dă oxigen și atunci arde. Mult nu prea mai are ce să ardă. Există un studiu făcut prin anii ’90, prin care trebuia să facem o perdea de foraje în zonă, prin care să se introducă praf inert din calcar acolo. Nu s-a continuat din lipsă de bani. Vă dați seama cât ar costa proiectul, apoi să delimitezi prin foraje toată acea zonă”, spune Daniel Danu.
Primăria Anina nu are resursele necesare pentru a găsi o soluție permanentă la această problemă și se speră că în timp, arderile subterane vor dispărea. Problema nu afectează doar sănătatea și mediul înconjurător, ci și integritatea fizică a orașului. Locuitorii se tem că o parte din oraș se va prăbuși într-o zi, deoarece din cauza arderilor, halda se poate surpa cu tot cu blocurile care se află deasupra ei.