Locuri din Banat

Palatele Timișoarei, prezentate virtual de către Muzeul Național al Banatului

FOTO Daniel Engelvin/flickr.com

Muzeul Național al Banatului vă invită la o călătorie virtuală printre palatele orașului! Descoperim povestea celor mai frumoase clădiri și a proprietarilor / arhitecților care le-au creat. Primul obiectiv prezentat este Palatul Löffler.

RETIM

Unul dintre cele mai frumoase palate din Timișoara și sigur cel mai frumos de pe Surogat este clădirea construită între 1912-1913 de familia și firma Löffler. Pe un teren eliberat de zidurile fortificației și parcelat spre vânzare se va ridica un palat cu trei etaje, 46 apartamente și 142 camere. Parcelele 2 și 3 din drumul principal care duce din Cetate spre Iosefin, în suprafață de 224 stânjeni pătrați fiecare, sunt cumpărate de Löffler și fiii săi pentru o sumă de 370 coroane/stânjenul pătrat, la parcela nr. 2 și 440 coroane/stânjenul pătrat, la parcela nr. 3.

Winter Sale 2025

Condițiile puse de primărie nu erau deloc simple: proprietarul se obliga să ridice întreaga construcție (ale cărei planuri erau avizate de arhitectul-șef al orașului) în răstimpul unui an de zile, cu întreg frontul principal terminat (o remarcă: planurile detaliate ale fațadei trebuiau și ele prezentate și avizate). Cerința primăriei urma întocmai planul urbanistic general care prevedea construcția unor clădiri mari, în stilul modern al anilor 1900. Spatele clădirii – terenul rămas liber – trebuia obligatoriu construit sau îngrădit cu un gard frumos.

Palatul aparține curentului Secession, iar arhitectul clădirii a fost chiar unul dintre cei trei fii ai familiei Löffler, Leopold. Stilul clădirii era unul modern pentru perioada anului 1913, camerele erau înalte, iar parterul clădirii era destinat spațiilor comerciale. Apartamentele erau destinate închirierii și au fost foarte repede ocupate, fiind unele dintre cele mai dorite din oraș. La parter se afla o cafenea, iar la scurt timp Palatul Löffler se modernizează cu trei ascensoare pentru obiecte grele sau bagaje și trei ascensoare de persoane, moment în care plata pentru închirierea spațiilor și apartamentelor din palat crește semnificativ.

Cercetătoarea dr. Ileana Pintilie Teleagă a descoperit pe un plan al clădirii din anul 1912 semnătura arh. Henrik Telkes. Autorizația de construire a fost obținută în 18 martie 1912, iar lucrările au fost terminate la 1 mai 1913. Probabil că autorul statuilor a fost sculptorul Géza Rubletzky.

„Ai o fotografie veche cu palatul? Știi o poveste despre palat și locuitorii lui? Postează într-un comentariu și ajută-ne să recreăm povestea celor mai frumoase clădiri din Timișoara.#mnab #palateleTimisoarei”, arată reprezentanții MNB.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns