Locuri din Banat

Palatul din Banat prin care trecea o apă curgătoare. A fost ridicat ca sediu al unei bănci

sursa foto:cnipt-caransebes.ro

Noua Casă de Păstrare din Caransebeș datează din anul 1910.  Este constrută în stil neogotic cu elemente eclectice. În sediul acestei clădiri a funcționat o instituție bancară și s-au amenajat locuințe pentru funcționari. Proiectul aparține arhitectului timișorean Karl Hart, care a mai proiectat și alte clădiri importante din Caransebeș.

RETIM

Rene Demeter, istoric și autor al blogului „Pro Caransebeș” dedică un articol amplu și foarte bine documentat acestui palat inedit (pe care îl găsiți aici).

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Ceea ce surprinde la această clădire este soluția constructivă remarcabilă și unică  în epocă, în arealul caransebeșean,  de a include albia Canalului Morilor (cunoscut îndeobște ca Ieruga orașului) în perimetrul construit, astfel că apa intra în clădire, o traversa  și la ieșire pe strada laterală, actualmente V. Alecsandri, cotea brusc la dreapta într-un unghi destul de strâns.  În urma desființării acestui braț artificial al râului Sebeș în anii 1960, spațiul rezervat albiei din interiorul imobilului a fost reamenajat funcțional, însă din păcate orificiile de intrare și ieșire a apei nu au fost păstrate ca elemente arhitecturale, golurile din ziduri fiind pur și simplu astupate. Azi, clădirea este monument istoric de importanță locală, figurând pe lista monumentelor istorice din România cu codul CS-II-m-B-11082.[1]”, arată Demeter.

Planul demisolului în care se vede locul pe unde trecea apa/Sursa foto procaransebes.ro

Clădirea a servit ca sediu Noii Case de Păstrare, care în anul 1925 devine Prima Bancă Grănicerească S.A. Caransebeș. În anul 1930 imobilul este vândut la prețul de 2.000.000 lei către inginerul timișorean Adam Cucu. Cu titlu informativ, suma respectivă echivalează astăzi cu 168.462 Euro. În prezent, clădirea este sediu comercial pentru mai multe societăți și are mai multe apartamente folosite ca spații locative.

Întreaga poveste a clădirii o găsiți aici

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns