luni, iunie 14, 2021
Locuri din Banat

Palatul din Banat vechi de 300 de ani, restaurat după ce comuniștii l-au lăsat de izbeliște

Un edificiu de marcă pentru una dintre piețele cele mai mari și importante din Timișoara, Piața Unirii, Palatul Baroc este de departe una dintre clădirile de bază ale orașului de pe Bega. Cu o istorie de peste 300 de ani, îmbibată cu evenimente inedite, acest palat a fost abandonat de către comuniști, doar ca să își recapete splendoarea de odinioară după 1989.

Palatul muzeu

Palatul Vechii Prefecturi, denumit și „Palatul Baroc”, este printre cele mai valoroase monumente istorice ale Timișoarei. Caracteristicile clădirii au stat la baza alegerii acestuia pentru găzduirea muzeului de artă. Spațiile oferite de clădire au fost ușor adaptabile pentru acest scop, cu foarte mici modificări cerute de normele de expunere ale muzeelor contemporane.

Faptul că este amplasat într-un spațiu central și vast din mijlocul istoric al orașului a favorizat creșterea interesului din partea iubitorilor de artă. Pe de altă parte, specificul arhitectural a făcut posibilă o diversitate funcțională mai mare, impusă de programul muzeului, dar și de accentuarea concordanței între construcție și noua sa destinație.

Palatul abandonat

Palatul a fost oficiu militar în 1733, după care casierie militară. A devenit sediu al prefecturii în anul 1778, iar până în 1848 a fost sediul Comitatului Timiș. Pentru o perioadă, între 1849 și 1860, a găzduit conducerea Voivodinei sârbești și Banatul timișan, după care a revenit la sediul Comitatului Timiș până în 1918.

De atunci și până în 1944, în palat a funcționat Prefectura județului Timiș-Torontal. În timpul războiului și după conflict, a găzduit comandamentul trupelor sovietice din oraș. În timpul comuniștilor, palatul a fost abandonat pentru zeci de ani, până la finalul anilor ‘80, când a început restaurarea edificiului. Astăzi găzduiește Muzeul de Artă Timișoara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns