Aflată la 28 de kilometri de Timişoara, rezervaţia ornitologică „Mlaştinile Satchinez“ a fost mai mereu un loc ţinut departe de ochii turiştilor. Unul dintre motive ar fi că accesul la rezervaţie este destul de greoi.
Din comuna Satchinez, se mai poate merge cu maşina doar câţiva kilometri, pe un drum de pământ. Restul drumului se face pe jos şi poate să dureze şi două ore. Este un loc foarte interesant pentru ornitologii şi biologii care studiază fauna. Sunt aproximativ 150 de specii de păsări (dintre care 42 de specii cuibăritoare), majoritatea protejate pe plan european. Tot aici găsim 93 de specii de plante acvatice şi peste 900 de specii nevertebrate.
În rezervaţie trăiesc, de asemenea, vulpi, iepuri, căprioare şi porci mistreţi. Vegetaţia luxuriantă existentă în perimetrul rezervaţiei propriu-zise constituie un excelent camuflaj pentru cuibărit şi clocit. Ochiurile deschise de apă în mijlocul bălţilor sunt înconjurate de fâşii de stufăriş. Salciile şi florile sălbatice, în special trandafirii sălbatici, completează peisajul.
Rezervaţia numită şi Delta Banatului a devenit arie protejată în 1942, în urma eforturilor renumitului ornitolog Dionisie Linţia, care a înfiinţat şi prima Staţiune Ornitologică din România şi a creat Asociaţia Bănăţeană de Protecţie a Naturei. Acest habitat natural este o reminiscenţă a vechilor mlaştini care acopereau aceste ţinuturi până la mijlocul secolului al VIII-lea.
Printre speciile de păsări de la Mlaştinile Satchinez se află egreta mică, egreta mare, piciorongul, stârcul pitic, stârcul galben, stârcul de noapte, stârcul roşu şi stârcul cenuşiu. În anii ’40, Dionisie Linţia a cerut ca zona să fie protejată după ce tot mai multe egrete au început să fie vânate.
Rezervaţia propriu-zisă, fără zonele de tampon, se întinde pe 122 de hectare. Cândva a fost însă mult mai mare… La fel, numărul păsărilor a fost incomparabil cu cel de azi, iar de asta vinovat se face omul! Locuitorii din Satchinez îşi amintesc că în urmă cu 30 de ani, prin sat intrau broaşte ţestoase de dimensiunea unei mingi de fotbal. Odată cu secarea lacului de la buza localităţii, au dispărut multe vietăţi.
În Satchinez funcţionează un infocentru turistic, unde doi angajaţi de la primărie sunt însărcinaţi să ofere informaţii. Asociaţia Pentru Promovarea Turismului Timiş a montat un panou care arată drumul şi să îi informeze pe turişti despre ce se găseşte în zona rezervaţiei ornitologice.
Rezervaţia a intrat în 1999 pe lista proiectelor Life Natura, prin care Comisia Europeană a investit sume importante pentru refacerea şi conservarea mlaştinilor din zonă. Perioada în care pot fi văzute păsările în rezervaţie este între 15 aprilie şi 15 septembrie, dar în toamnele şi iernile mai blânde se întâmplă să mai rămână câteva exemplare în aceste bălţi.