Oameni din Banat

FOTO Pietrele lui Desland. Peste 1.000 de flori de mină împodobesc casa unui fost minier din Banat

Ludovic Desland a lucrat mai mult de 20 de ani în mina de la Anina. Încă din copilărie era pasionat de colecții, iar prima sa colecție a fost una de timbre. Florile de mină l-au atras mereu, mai ales când le vedea pe la minerii care lucrau în minele metalifere.  Acum printre mileurile soției, bibelouri și ghivece cu flori stau și cele peste 1.000 de flori de mină pe care le-a adunat.

RETIM

„Am văzut la copiii care  le aduceau de la minerii care lucrau pe la Dognecea, pe la Moldova Nouă. Așa am și cumpărat, de pe la ei am cumpărat multe, de la minerii care au lucrat în minele feroase, metalifere. În mina de la  Anina nu se găseau. Am cules și eu de pe Dognecea, Moldova Nova, de prin halde vechi de steril, acolo se găseau. Acum nu prea mai găsești, toată lumea caută”,  povestește Ludovic.
În timp, pasiunea a crescut și a început cumpere tot mai multe. Așa a ajuns ca aibă, în colecția sa, flori de mină din întreaga lume. Nu vrea facă schimb și nici vândă florile pe care le are, pentru fiecare piesă e unică.
„Sunt multe! Cam o mie. Astea pe care le aduc ăștia de prin Brazilia sunt cele mai scumpe. Acolo îi ametistul, dar depinde de calitatea materialului. Acvamarin mai am, ăla iar e mai scump. N-am prea făcut schimburi, nu e niciuna la fel, niciuna nu seamănă. Și din colecție dai, e  cam greu! Așa, ar fi vrut cumpere lumea, dar eu nu vând, că asta a fost plăcerea mea”, spune Ludovic Desland.

A și colaborat cu mai mulți colecționari din țară și străinătate, chiar și cu Constantin Gruescu, cărășanul care a deschis cel mai mare muzeu de flori de mină din România. Deslan spune i-a dat aproape 100 de flori lui Gruescu, pentru colecția din muzeul său de la Ocna de Fier.

Fidelity by Iulius Mall

Ludovic Deslan povestește a avut colecția expusă de mai multe ori, însă nu mai vrea facă expoziții, pentru la fiecare eveniment organizat i-au dispărut din piesele colecției. Speră ca fiicele și nepoata ducă colecția mai departe, fiind și ele pasionate de florile de mină.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns