Povestea americanului din Reșița, care a impresionat juriul de la „Românii au Talent”: „Copiii de la școala mea m-au încurajat să merg”
Americanul din New York, care acum trăiește la Reșița, a impresionat juriul la „Românii au Talent”. Dean Bowman a deschis în orașul din Banat o școală de gospel, unde face voluntariat și îi învață pe copii să cânte.
Dean spune că a mers la cunoscuta emisiune îndemnat de către elevii săi din Reșița. „La început nu am vrut să o fac, dar ei au spus că trebuie să o fac și am vrut să reprezint școala noastră aici, deoarece nu este vorba despre o competiție pentru mine, ci despre copii și școală. Vrem să fie o influență pozitivă pentru tineri, asta a fost motivația mea”, a declarat Dean în culisele emisiunii.
Cântărețul american a ajuns în România în 2016, la Festivalul de Jazz de la Gărâna, și a fost fermecat de locurile și oamenii de la noi. Așa a decis să rămână. „Am cunoscut și o femeie frumoasă și extraordinară, pe nume Mihaela, din Reșița. Suntem împreună de patru ani și ne vom căsători curând. Deci e foarte plăcut și confortabil pentru mine să fiu aici, să fac muzică și să trăiesc aici”, a mai spus cântărețul american.
Muncă de voluntariat la școala de gospel din Reșița
Într-unul din primele interviuri acordate în România, Dean Bowman spunea că a cântat muzică gospel de când se știe, iar la facultate s-a concentrat pe jazz și blues.
„Profesorul meu de muzică a fost domnul Paxton, cu care am făcut cor de evanghelie în liceu. În timp ce eram la Universitatea Indiana, am studiat muzica gospel și tradiția cu dr. James Mumford, care m-a învățat multe despre istoria muzicii bisericești americane, ca formă de artă și științe umaniste. Tot la IU am studiat jazz cu prof. David Baker”, își amintește Dean.
Americanul este îndrăgostit de România și spune mereu că avem o țară extraordinar de frumoasă.
„Iubesc Reșița, oamenii și orașul. Oamenii m-au întâmpinat ca parte a comunității și scopul meu în timp ce trăiesc aici e să fiu de folos pentru comunitate. România este o țară uimitor de frumoasă. Sunt foarte recunoscător oamenilor din Reșița și din Banat că m-au acceptat. De asemenea, aș dori să mulțumesc partenerei mele, Mihaela Tugmeanu, pentru dragostea și sprijinul acordat în înființarea școlii de muzică”, spune profesorul american.
Dean Bowman lucrează cu copiii din Reșița ca voluntar și este încântat de ceea ce face.
„Predarea muzicii corale evanghelice este un vis devenit realitate pentru mine. Copiii au fost foarte receptivi la învățătura mea și am fost binecuvântat să văd evoluția notabilă a micilor artiștilor de aici din oraș. Școala mea este formată aproape exclusiv din tineri, care abia își încep cariera muzicală”, spunea americanul din Banat.
La un pas de colaborare cu Madonna
Dean s-a intersectat, la un moment dat, în carieră, chiar cu Madonna și a fost la un pas de a colabora cu celebra cântăreață. Doar că drumurile lor au luat-o în direcții diferite. A colaborat însă cu alți cântăreți care au o carieră importantă în muzica americană.
„M-a audiat pentru turneul ei mondial, în urmă cu mulți mulți ani. Era foarte amuzantă și foarte generoasă cu timpul ei. Am învățat multe despre muzică într-o jumătate de oră, cam cât a durat audiția. Într-adevăr, aveam speranța că voi cânta vocea de fundal pentru actul ei, dar a mers într-o altă direcție. Totuși, a fost un moment memorabil. Probabil cea mai faimoasă persoană, cu care am lucrat vreodată de atunci, a fost John Scofield. Am cântat cu el aproape un an, în 2006. De asemenea, am înregistrat cu Lester Bowie, Dewey Redman, Reggie Workman și Don Byron. Dar nimeni nu este la nivel de superstar. Am cântat și cu Meshell Ndegeocello, înainte de a fi semnat la casa de discuri a Madonnei, în anii 1990, așa am cunoscut-o pe Madonna”, își amintește Dean.
„Întâlnirea cu Madonna a fost amuzantă, pentru că atunci când am întâlnit-o, a venit la mine și mi-a spus că am o voce grozavă și i-am mulțumit. Am întrebat, ești Madonna? Ea a dat din cap. Am râs. Uau ce moment”