Locuri din Banat

Povestea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, înfințată de Papa Pius al IX-lea, adusă la Timișoara prin imagini inedite

Bastionul Theresia din Timișoara va găzdui o interesantă expoziție fotodocumentară care celebrează 170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj. Aceasta a fost înființată în 1853, când Papa Pius al IX-lea semnează documentul „Apostolicum Ministerium”, ridicând Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, care și-a întins aripile asupra Caraș-Severinului, Timișului, Hunedoarei și nu numai.

RETIM

Din acele zile în care granițele spirituale și culturale se conturau, vin acum, la Timișoara, fotografii și documente rare care vorbesc despre oameni curajoși și vizionari ca Ștefan Moldovan, I. Boroș și Ep. Victor Mihaly de Apșa, oameni care, cu fiecare cuvânt și gest, au consolidat conștiința românilor bănățeni.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“Expoziția nu este doar o fereastră spre trecut, ci un prilej de a înțelege cum identitatea noastră a fost clădită în timp. În fiecare fotografie, fiecare document, vei regăsi nu doar fapte istorice, ci vieți trăite, drumuri parcurse cu credință și reziliență. Împreună cu Arhiva Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj și colecția dragului nostru prieten și coleg Oliviu Gaidoș, îți prezentăm povești care te vor lăsa fără suflare”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

Vernisajul expoziției va avea loc în 22 octombrie, de la ora 16.00, în holul de la etajul I, Bastionul Maria Theresia. Aceasta poate fi vizitată până în 22 decembrie.

Episcopia de Lugoj este una din cele șase episcopii ale Bisericii Române Unite cu Roma din România, cu sediul în municipiul Lugoj.

Primul episcop de Lugoj a fost Alexandru Dobra. El a fost confirmat ca şi episcop tot de către Papa Pius al IX-lea prin Bula papală „Apostolatum officium” din 17 noiembrie 1854, transmisă împăratului Francisc Iosif I, mitropolitului Alexandru Şterca Şuluţiu, clerului şi poporului din Eparhie.

La instalarea episcopului Alexandru Dobra, săvârşită în 21 septembrie 1856, în catedrala din Lugoj, au fost de faţă: mitropolitul greco-catolic de Alba-Iulia, Alexandru Şterca Şuluţiu, episcopul greco-catolic de Oradea, Vasile Erdelyi, episcopul romano-catolic transilvănean, Ludovic Hajnold, episcopul romano-catolic al Cenadului, Alexandru Csajaghy, contele Coronini von Cronberg, guvernatorul sârbo-bănăţean şi alţi oficiali.

 

Persecutarea Bisericii Române Unite cu Roma

Este binecunoscut că secolul al XX-lea a fost cel mai sângeros secol din istoria Bisericii Creştine. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, n-a scăpat nici ea de crunta persecuţie din partea conducerii ateo-comuniste instalată la putere în România după al doilea Război Mondial.

În perioada 27-29 octombrie 1948 au fost arestaţi toţi episcopii greco-catolici şi romano-catolici din România. Au urmat apoi: desfinţarea mănăstirilor, arestări de preoţi, de credincioşi, iar pentru greco-catolici arestarea tuturor celor care nu acceptau trecerea la Biserica Ortodoxă Română.

La 1 decembrie 1948, prin Decretul lege nr. 358 a fost desfinţată Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Nici Eparhia de Lugoj n-a fost exceptată de persecuţie.

Episcop Valeriu Traian Frenţiu de Oradea (1875-1952), care a condus Eparhia Lugojului timp de 10 ani, a murit în închisoarea de la Sighetul Marmaţiei.

Episcop Ioan Ploscaru a fost închis 15 ani dar a supravieţuit şi în anul 1964, prin amnistia generală a deţinuţilor politici a fost eliberat. A organizat viaţa Bisericii în condiţiile speciale de clandestinitate, iar în decembrie 1989 a văzut reînvierea Bisericii Române Unite cu Roma când, în calitate de Episcop al Lugojului, a reorganizat în libertate viaţa pastorală a credincioşilor.

Arestarea episcopului Ioan Bălan

În anul 1948 episcopul Ioan Bălan a fost arestat de autoritățile regimului totalitar comunist, iar Catedrala din Lugoj trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Protopopul ortodox Damaschin Daicoviciu, fratele istoricului Constantin Daicoviciu, a refuzat să facă parte din comisia de preluare a catedralei, așa încât a demisionat din funcție.

Imobilul a fost preluat de preotul Jigorea. Aflat în catedrală în acel moment, preotul greco-catolic Ioan Ploscaru l-a întrebat pe acesta: „Părinte Jigorea, ați venit să ne luați biserica?” Jigorea i-a răspuns: „Ce să facem? Suntem siliți!”.

În anul 1990 mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu a dispus restituirea imobilului, gest apreciat de Alianța Civică și criticat de FSN.

Primul episcop de Lugoj după relegalizare a fost Ioan Ploscaru. Din 1995 până în 2023 episcop greco-catolic de Lugoj a fost Alexandru Mesian.

Eparhia de Lugoj are parohii în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Mehedinți.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns