Oameni din Banat

Povestea extraordinară a ultimul opincar din Banat. A ajuns să facă opinci din dragoste pentru dansul călușarului

În comuna Margina, din Banat, există un om cu o poveste extraordinară, pasionat de meșteșuguri și tradiții populare. Ciprian Mert este un un tânăr profesor dedicat și un priceput meșteșugar,  care se străduiește să păstreze și să transmită tradițiile bănățene generațiilor tinere.

RETIM

Cu rădăcini adânci în cultura și istoria locală, Ciprian este un păstrător al dansului călușarului și al confecționării opincilor, două dintre cele mai semnificative tradiții ale regiunii. Pasiunea sa este strâns legată de familia sa, unde dragostea pentru pământ și cultura bănățeană se transmit din generație în generație. Bunicul său, un veteran de război, i-a inspirat pasiunea pentru tradiții, iar tatăl său, un pasionat de istorie, i-a oferit înțelegerea profundă a importanței acestora.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Dansul călușarului l-a învățat încă din copilărie, urmându-i pe cei mai mari din sat, și cu timpul a devenit vătaf al echipei. Opincile, încălțări tradiționale și obligatorii în ținuta acestui dans au devenit o preocupare pentru Ciprian.

„Opincile vechi în care dansam s-au rupt, așa că a trebuit să facem opinci. Au fost multe încercări, am încercat mai mulți, dar se pare că eu am avut succes. Nu știu dacă am fost mai priceput sau doar mai încăpățânat, pentru că toți am urmat același proces. Am luat o opincă veche, pentru că nu știam altfel, am desfăcut-o și am încercat să o reproducem. A fost o provocare, deoarece, cu toate că părea simplu pentru noi, care nu mai făcuserăm așa ceva, a fost extrem de dificil. Nu dispuneam de materiale potrivite și nici de unelte adecvate. Cu toate acestea, după câteva încercări, opincile ale mele au fost cele mai apropiate de ceea ce ne trebuia, și astfel am început să fac opinci. Îmi place acum să fac asta și am început să călătoresc în țară, în căutarea altor opincari sau oameni care încă mai aveau această competență”, a povestit Ciprian.

Tânărul profesor regretă faptul că în Banat nu a mai găsit niciun alt opincar.

„Am continuat să merg în sate, pentru că mi-am dat seama că este important să călătoresc prin sate și să caut opinci vechi. M-am rugat de fiecare să mă ajute și am reușit să găsesc, câteva perechi. Din fiecare pereche am învățat câte ceva, am observat detalii și am văzut lucruri noi, iar în cele din urmă cred că mi-am perfecționat metoda”, a explicat el.

Ciprian menționează că satul său are o bogată tradiție culturală, inclusiv coruri, fanfare și călușari. Dansul călușarilor este una dintre tradițiile transmise de la o generație la alta, și Ciprian este parte din această moștenire. El amintește că în 2018, tradiția călușarilor din satul său a sărbătorit 100 de ani de atestare documentară, iar fiecare dansator era cunoscut și apreciat în comunitate.

Elev premiat cu locul I la Olimpiada Meșteșugurilor Tradiționale

Cu pasiunea sa pentru meșteșuguri și tradiții, Ciprian a reușit să transmită această dragoste mai departe. Unul dintre elevii săi a obținut locul întâi la Olimpiada Meșteșugurilor Tradiționale din țară, demonstrând impactul pozitiv pe care Ciprian îl are asupra tinerilor din comunitate. Profesorul Ciprian Mert se simte mândru și fericit pentru aceste realizări și spune cu bucurie că este o modalitate de a păstra vie cultura și tradițiile bănățene.

„Am un fost elev, acum în clasa a 8-a, Bogdan, care în clasa a 3-a a obținut locul întâi la Olimpia Națională a Meșteșugurilor Tradiționale de la Astra Sibiu, cu opincile făcute de el. Am doi băieți, iar cel mai mare, care are acum 4 ani, stă lângă mine timp de trei-patru ore și bate cu poticala. Sunt aproape convins că și celălalt băiat va face opinci. La școală, am o grupă de copii care participă la tot felul de activități extrașcolare în timpul lor liber, iar acest lucru este de apreciat. Ei creează piese din piele, opinci, sculptează în lemn și, mai ales, avem câteva fete care pictează icoane tradiționale în stil bizantin. De asemenea, continuăm să promovăm dansul călușarului”, a povestit profesorul din Margina.

Opincile lui Ciprian au ajuns până în America și Australia

Opincile create de Ciprian au ajuns peste tot în lume. Românii pe care i-a întâlnit la târguri în țară și în străinătate i-au cerut adesea să le confectioneze o pereche pentru a o expune în casele lor și pentru a-și aminti mereu de România.

„Opincile mele au ajuns până în America, Australia și Germania. Am avut ocazia să particip la un festival organizat la Chișinău, unde am expus zece perechi de opinci și am lucrat în timpul evenimentului timp de trei zile. Oamenii au fost încântați de produsele mele și și-au dorit să le aibă”, a împărtășit Ciprian.

Datorită experienței sale în prelucrarea pielii, Ciprian poate crea și alte produse, cum ar fi curele, genți și brelocuri pentru prieteni. La cererea unui prieten, a creat chiar și o șa.

„Am avut foarte mulți oameni care m-au abordat și m-au întrebat dacă pot să le fac o opincă mică pentru breloc, o curea sau o geantă. Deși nu sunt un expert în producția de articole din piele și nu dețin un atestat oficial pentru opincărie, am încercat să răspund cerințelor lor. Îmi place să lucrez în timpul meu liber cu diferite materiale și să creez lucruri noi”, a spus meșterul.

Ciprian Mert este un român autentic, mândru de rădăcinile sale, și se străduiește cu pasiune să nu ne lase să uităm cine suntem și cum trăiau strămoșii noștri. El este un adevărat ambasador al tradițiilor și culturii bănățene, contribuind la păstrarea acestora și la transmiterea lor mai departe.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns