duminică, iunie 22, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

Povestea lui Franz Quint, unul din cei mai străluciți absolveni ai Liceului „Lenau” din Timișoara. Jimbolia natală îl face Cetățean de Onoare

RETIM

Primăria Jimboliei îi va conferi profesorului Franz Quint, prorector pentru Cercetare, Cooperare și Managementul Calității în cadrul Universității de Științe Aplicate din Karlsruhe, titlul de Cetățean de Onoare al orșului din vestul României.

Evenimentul a încununat munca depusă până acum în slujba științei, a relațiilor bilaterale româno-germane și, nu în ultimul rând, a întrămării identității bănățene.

“Cine este, așadar, Franz Quint? El este rezultatul cultivării în plan local a unor valori esențiale. În el se întrepătrund jertfa înaintașilor, educația părinților, măiestria profesorilor, valori ce compun un mănunchi consistent de elemente definitorii pentru cultura autohtonă. Familia din care face parte este una dintre cele mai vechi familii locale, venind în Jimbolia în 1766, anul celebrei colonizări cu șvabi. Strămoșii săi au contribuit la îmblânzirea locului. Până să se bucure de roadele pâinii, s-au confruntat decenii întregi cu moartea și cu nevoia”, a spus Sergiu Dema, director al Casei de Cultură din Jimbolia.

Franz Quint s-a născut în 1965, în Jimbolia. Mama sa, Elisabeth, a fost profesoară de matematică la școala generală, iar tatăl, care poartă același prenume cu fiul, a fost tehnician constructor la Cooperativa Meșteșugărească „Viitorul“.

Clasele primare și gimnaziul le-a absolvit absolvit la Jimbolia. A studiat apoi la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, de care avea să rămână apropiat chiar și după promovarea, în 1983, a examenului de bacalaureat.

Studiile universitare au fost începute la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității „Politehnica“ din Timișoara, dar finalizate la Universitateadin Karlsruhe, Germania.

Emigrează în Germania în 1986

Urmează cursurile instituției germane, deoarece a emigrat însoțit de întreaga familie în anul 1986.

Dobândește diploma de licență în anul 1990 în domeniul ingineriei electrice, iar în 1997, la aceeași universitate, titlul de doctor inginer, obținând calificativul Summa cum laude.

Este căsătorit cu o fostă colegă de liceu din Timișoara, are trei copii și locuiește cu familia la Rastatt lângă Karlsruhe.

Între 1990 și 1993 a fost cercetător la Institutul pentru Informație și Procesarea Datelor „Fraunhofer” din Karlsruhe, unde și-a concentrat activitatea asupra procesării imaginilor capturate în procese industriale și asupra interpretării imaginilor surprinse din aer.

Și-a îndreptat atenția asupra acestei ultime preocupări și în perioada 1993-1997 când, la Universitatea din Karlsruhe (actualul Institut Tehnologic din Karlsruhe), a activat în cadrul unui proiect al Agenției Federale Germane de Cercetare.

Actvitate prodigioasă ca inginer

În perioada 1997-2002 a fost inginer de dezvoltare pe teme de comunicații digitale și procesarea semnalului radar la Daimler-Chrysler Aerospace din Ulm, companie care astăzi poartă denumirea Airbus.

Începând cu 1999 a coordonat activitatea departamentului Algoritmi de procesare a semnalului digital.

Este coautorul a câtorva zeci de articole de specialitate, care au subiecte diferite: ajustarea tehnologiei de producere a imaginilor surprinse în timpul tomografiei computerizate pentru ca pacienții să fie supuși unui grad mai mic de radiații, implicarea inteligenței artificiale în științele vieții, utilizarea rețelelor artificiale neuronale profunde pentru procesarea imaginilor 3D, astfel încât programul să fie capabil să recunoască obiectele dintr-o imagine, îmbunătățirea imaginilor surprinse cu ajutorul camerelor dedicate spectrelor luminoase, dezvoltarea de sisteme senzoriale 3D pentru industrie.

Colaborare cu Universitatea de Vest și Politehnica

În anul 2002 este convocat ca profesor de telecomunicații la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe. Aici susține cursuri de telecomunicații, procesare de semnal, prelucrarea imaginilor, codare și teoria informației.

Realizările sale sunt remarcabile. A coordonat programul de masterat Inginerie electrică și tehnologia informației, a inițiat două programe duble de masterat – unul împreună cu Universitatea Ryerson din Toronto, Canada, și altul cu Institutul Național de Științe Aplicate din Strasbourg, Franța.

În 2015 a pus bazele unui program dublu de licență în domeniul informaticii de gestiune, desfășurat la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe și la Universitatea de Vest din Timișoara.

Din 2021 este președintele TriRhenaTech, o alianță a universităților de științe aplicate din Alsacia, Elveția de Nord-Vest, Baden și Palatinat. De asemenea, este purtătorul de cuvânt al departamentului științific al regiunii Rinului Superior.

Colaborarea cu Universitatea Politehnica Timișoara a început în 2008, printr-o vizită făcută de o delegație germană universității timișorene. Datorită lui, până în prezent peste 300 de studenți germani și români au avut posibilitatea de a câștiga experiență vizitând universitatea parteneră, beneficiind de pe urma contextelor sociale, economice și culturale în care funcționează fiecare.

Plusvaloarea adusă învățământului universitar din Banat a fost apreciată de Universitatea Politehnica din Timișoara, aceasta numindu-l în 2015 profesor onorific. Patru ani mai târziu, aceleași argumente au stat la baza primirii Premiului „Europa”, decernat de Regiunea Tehnologică Karlsruhe.

Președintele Asociației „Prietenii Liceului Lenau”

Franz Quint a rămas în strânse legături și cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, de bunăstarea căruia s-a îngrijit prin diferite donații consistente de cărți, mobilier și alte obiecte necesare învățării.

În 2008 a înființat Asociația „Prietenii Liceului Lenau” și a devenit președintele acesteia, funcție pe care o păstrează și în prezent. Prin intermediul acesteia a procurat pentru liceul timișorean peste 15 tone de cărți, calculatoare, echipamente pentru laborator, table pentru sălile de clasă etc.

Începând cu anul 2023, asociația oferă bursa „Erich Pfaff”, în valoare de 500 de euro, lunar.

Aceasta este dedicată absolvenților liceului, care își încep studiile universitare.

Asociația a investit până în prezent peste 70.000 de euro pentru susținerea școlii și în promovarea culturii germane.

Pentru a-și manifesta prețuirea pentru binefacerile aduse de Franz Quint culturii bănățene, Forumul Democrat al Germanilor din Banat i-a înmânat insigna și placheta de aur, cea mai înaltă distincție de apreciere a entității.

În calitate de membru în conducerea asociației șvabilor jimbolieni plecați în Germania a fost implicat în evenimentele organizate de aceasta, de referință rămânând aniversarea a 250 de ani de la colonizarea Jimboliei, materializată atât la Ulm, cât și la Jimbolia.

“Franz Quint este membru al mai multor organizații culturale sau științifice, eforturile sale fiind apreciate la nivel european. Sunt rare personalitățile care acordă atenție științei matematice, literaturii istorice și ajutorării semenilor. Ba mai mult, împletirea armonioasă a misiunii de talie internațională cu microcosmosul regiunii și al localității natale reprezintă dovada clară că Franz Quint își merită locul în rândul cetățenilor de cinste ai orașului Jimbolia de ieri, de azi și de mâine”, a mai adăugat Sergiu Dema.

Franz Quint primește titllul de Cetățean de Onoare al Jimboliei în 26 iulie 2024. La începutul anului 2024 Franz Quint a fost decorat de Klaus Iohannis, președintele României, cu Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite