Școala Politehnică din Timișoara, înființată în 15 noiembrie 1920, l-a avut ca prim rector pe matematicianul Traian Lalescu, care a ocupat această funcție timp de un an. Acesta a rămas în istorie ca omul sub conducerea căruia a fost înființată Societatea Sportivă, de unde s-a născut și echipa de fotbal „Poli”.
Lalescu s-a născut la 12 iulie 1882, în București, fiu al unui funcționar de bancă. Familia lui s-a mutat prin mai multe orașe ale României, din cauza mutării tatălui în diverse locuri din țară pentru serviciu.
Profesorul universitar Traian Lalescu a venit de la Universitatea din București. Se trăgea dintr-o familie din comuna Cornea (din Banat), iar după mamă, bunicii erau transilvăneni.
„Probabil că această ascendență explică în parte dârzenia cu care a luptat pentru ridicarea culturală a oamenilor din Banat. Elevul Traian Lalescu a avut ocazia să urmeze școala în diverse locuri, Craiova, Roman, Iași, trebuind să se adapteze mereu la noi cerințe și ajungând în același timp să cunoască felul în care se făcea carte în regiunile țării. A fost un strălucit elev și premiantul de onoare al tuturor școlilor pe care le-a frecventat”, a scris Coleta de Sabata în cartea monografică „Oameni, idei, fapte”.
Studii la Paris, unde cunoaște matematicieni celebri
A fost remarcat la Iași ca un adevărat talent al matematicii, prin contribuția sa la „Gazeta Matematică”. Va studia matematica la Iași și mai apoi la București.
„Cu o bursă modestă, studiază la Paris, unde intră în contact cu o pleiadă de celebri matematicieni – Emile Picard, Jaques Hademard, Edouard Goursat, Henri Poincare – și își susține în 1908 teza de doctorat cu lucrarea <Sur l’equation de Volterra>, care va fi considerată prima contribuție de seamă în domeniul ecuațiilor integrale și îi va aduce și stima marelui matematician Volterra”, mai povestește Coleta de Sabata.
După încheierea primului război mondial, Traian Lalescu a contribuit din plin la înființarea Școlii Politehnice din Timișoara.
“Frumoasa și moderna Timișoară, capitală de provincie cea mai populată a României după București, orașul industrial prin excelență, nu posedă niciun institut de cultură superioară. Provincia Banatului, așa de înaintată pe terenul economic și social, datorită bogățiilor naturale și hărniciei locuitorilor săi, se găsește astfel, din punct de vedere cultural, într-o situație de vădită inferioritate față de alte provincii românești. Către acest institut de cultură vor converge eforturile tuturor naționalităților din Banat, fiindcă mai presus de orice, pe bănățeni îi leagă între ei înțelegerea firească a intereselor lor sociale, iar acestea nu pot avea altă temelie decât integritatea provinciei lor”, scria Lalescu în ziarul “Banatul Românesc” din 5 noiembrie 1919.
Tot prin Decretul Regal, profesorul universitar Traian Lalescu va fi numit primul rector al Școlii Politehnice la 16 noiembrie 1920. Traian Lalescu, care era și deputat de Caransebeș, a fost rector până în 1921, când a cedat locul academicianului Victor Vâlcovici.