Locuri din Banat

Povestea neștiută și operațiunea de salvare a celei mai vechi biserici de lemn din Banat

foto: Blog prin vizor
Ghidul Banatului

Crivina de Sus pare să fie doar un alt sătuc timișean la o primă vedere. Casele sunt rare și cuprind gospodării serioase, deși oamenii locului sunt tot mai puțini, odată cu plecarea tineretului spre orașe. Chiar și așa însă, localitatea adăpostește o comoară spirituală despre care se știe de sute de ani. Biserica de lemn din Crivina de Sus este cea mai veche biserică din acest material din tot Banatul.

RETIM

Cât de vechi este lăcașul de cult? Majoritatea experților spun că are cel puțin 300 de ani în care, din păcate, puțini au fost cei care au pus mâna să o îngrijească. Timpul, ploile și zăpada au slăbit lemnul din care este realizată biserica, însă frumusețea unică a acesteia nu s-a clintit din loc și încă impresionează vizitatorii și credincioșii. Lăcașul a fost clasificat drept monument istoric de interes național tip A.

Fluturi și albine vii - expoziție

foto: Blog prin vizor

Biserica s-a mutat în Banat

Construcția bisericii s-a finalizat în 1677 la Ilia. De acolo, biserica a fost demontată ca un mare puzzle și adusă la Crivina de Sus cu ajutorul plutelor și a carelor trase de boi, la peste 100 de ani de la edificare. Drumul a fost unul lung și anevoios, însă lăcașul de cult a ajuns în satul din Banat fără prea multe pagube. Oamenii spun că, așa cum leagă Transilvania de Banat, așa leagă biserica și oamenii de toate națiile în jurul ei.

Astăzi, biserica dăinuiește pe un deal de la intrarea în comună, fiind alăturată de un cimitir ortodox. Din păcate, biserica nu arăta deloc bine până în vara anului 2019. Degradarea în ultimul hal și-a spus cuvântul din ce în ce mai tare, astfel că singura soluție pentru monumentul de o importanță națională era intervenția rapidă. Din fericire, o asociație de voluntari a reușit, în câteva luni, să salveze biserica de la un dezastru iminent.

foto: Blog prin vizor

Ambulanța a salvat biserica

În vara lui 2019, membrii unei asociații denumită “Ambulanța pentru Monumente” au intervenit de urgență la Crivina de Sus. Exact ca și în cazul unui accident grav în care se oferă ajutor medical de specialitate la fața locului, și voluntarii au ridicat un cort uriaș care a acoperit întreaga biserică, sub care au început să pună la bătaie un plan gândit pentru salvarea monumentului. Au lucrat zi și noapte, în urgență, pentru a scăpa biserica de la distrugerea ireversibilă.

„Pentru noi, biserica de la Crivina de Sus nu este numai cea mai veche biserică de lemn datată printr-o inscripţie din Banat, ci este locul unde o parte din echipa noastră s-a cunoscut. În timpul atelierelor interdisciplinare organizate vară de vară în jurul bisericii, începute acum 5 ani, am învăţat să iubim şi să protejăm patrimoniul nostru, fie el mobil sau imobil, construit sau natural”, anunțau pe atunci cei de la „Ambulanța pentru Monumente”.

foto: Ambulanța pentru Monumente

În doar câteva luni, ambulanțierii au reușit imposibilul. Au salvat de la degradare ireversibilă mare parte din lăcaș, după ce au lucrat cu peisagiști și specialiști în tot ce ține de conduită bisericească. Când au dat jos cortul ridicat deasupra bisericii, oamenilor locului nu le-a venit să creadă că biserica lor veche de 300 de ani și care de-abia se mai ținea primise o mantie nouă. Construcția a durat până la finalul anului.

“În loc de o felicitare cu pahare de şampanie, postăm câteva imagini de la ultima noastră intervenţie la Crivina de Sus, din 17-18 decembrie, realizată împreună cu prietenii noştri de la Asociaţia Peisagiştilor din România, Filiala Vest, cei care tuteleză proiectul Biserici Înlemnite din Banat. Demontarea membranei reprezintă ultima etapă a proiectului de restaurare de la Crivina de Sus”, scriau cei de la Ambulanța pentru Monumente la finalul lui 2019 pe pagina lor de Facebook.

foto: Ambulanța pentru Monumente

Lupta contra cronometru continuă în Banat

Crivina de Sus nu este singura localitate din Banat în care există o biserică din lemn monument istoric. Din cele peste 200 de biserici rămase până la sfârșit de secol XIX, în prezent mai stau în picioare 20 și ceva de lăcașuri de cult. 

“Trebuie să începem să lucrăm pe aceste monumente, trebuie să începem să intervenim asupra lor și să le salvăm, pentru că mai avem foarte puțin timp la dispoziție. Adică ele se degradează și la un moment dat va fi imposibil să mai intervenim asupra lor”, a declarat arhitectul Diana Belci pentru Pressalert.

Doar în județul Timiș, oamenii cu frica lui Dumnezeu au ridicat de-a lungul vremurilor în jur de 350 de biserici din lemn. Majoritatea acestora au dispărut până în prezent, iar cele care încă rezistă au mare nevoie de reabilitare. Cele mai multe dintre cele 26 de biserici de lemn din Banat sunt în zona Făgetului, monumente istorice de importanță națională pentru care statul însă nu a alocat niciodată bani pentru a le salva.

foto: Ambulanța pentru Monumente

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns