Locuri din Banat

Secretele palatului din Timișoara unde a fost organizat primul cazinou și bazar din Banat

Unul dintre cele mai impunătoare palate de dimensiuni medii din Timișoara este și locul în care a funcționat primul bazar, dar și primul cazinou al orașului de pe Bega. Este vorba despre impunătorul Palat Dejan, situat în mijlocul orașului, pe strada Proclamația de la Timișoara, nr. 5.

RETIM

Palatul Dejan, sau Deschan, mai este cunoscut și sub numele de Scherter. A fost ridicat în anul 1735, de către consilieru Deschan, iar stilul ales a fost cel neoclasic. Numele palatului provine de la familia de origini franceză de Jean, care ulterior s-a transformat în Deschann de Hansen, potrivit istoricilor.

Fidelity by Iulius Mall

Premierele palatului timișorean

În interiorul palatului, apărea primul bazar din istoria Timișoarei. Tocmai din acest motiv, și în zi de astăzi zona este cunoscută drept “bazar” sau “bazarul”, în perimetrul locației existând mai multe centre comerciale, magazine și zone de promenadă. 

Tot în incinta palatului apărea, la 1830, primul cazino din Timișoara, după ce la 1802 palatul a fost supraetajat. După Revoluție, palatul a fost retrocedat, iar în ultimii ani, cu un nou proprietar, a fost renovat complet. Așa cum îi stă bine unui palat în care a funcționat primul bazar al urbei, aici funcționează și în zi de azi mai multe spații comerciale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns