Episcopia Ortodoxă Sârbă din judeţele Arad, Caraş‑Severin, Mehedinţi şi Timiş este un punct de referinţă important pentru credincioşii ortodocşi sârbi din Banat. Acesta a fost fondată în secolul XVI şi a funcţionat ca episcopie până în timpul regimului comunist, când a fost coborâtă la rang de Vicariat. În prezent, Episcopia este condusă de un episcop-administrator numit de Patriarhia Ortodoxă Sârbă Belgrad.
Episcopia are în prezent un post de episcop şi un vicar administrativ. Preoţii şi candidaţii la preoţie, în marea lor majoritate, urmează studiile în Serbia, la seminarele şi facultăţile de Teologie Ortodoxă Sârbă, iar o parte din aceştia urmează cursurile facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România.
Ca structură administrativă, vicariatul este organizat şi funcţionează în 3 protopopiate (Arad, Socol, Timişoara), având în total 56 de parohii şi 5 mănăstiri. Pe lângă fiecare parohie există un Comitet de conducere care îl ajută pe preot la rezolvarea problemelor administrativ-bisericeşti.
Credincioşii ortodocşi sârbi au menţinut calendarul Iulian (stilul vechi). Numărul lor, conform recensământului din 2011, este de 14.385.
Palat impresionant
Palatul Episcopal Ortodox Sârb, situat în Piața Unirii din Timișoara, este una dintre cele mai impresionante clădiri monumentale ale orașului, reprezentând o importantă destinație turistică și culturală. A fost renovat în 2013. Pentru transformarea cladirii au contribuit financiar atat o firma privata, care a oferit 200.000 de dolari, cat si Episcopia Ortodoxa Sârba, care a cofinanțat cu aproximativ 100.000 de dolari.
Construit între anii 1745-1748, palatul a fost inițial o clădire modestă, cu un singur etaj, ridicată în timpul mandatului episcopului ortodox sârb al Timișoarei, Gheorghie Popovici. Însă, ulterior, construcția a fost extinsă pe două străzi, iar fațada a suferit transformări majore, prin introducerea unor elemente specifice stilului baroc, după planurile arhitectului László Székely.
Palatul a fost construit cu scopul de a servi drept reședință episcopală și a reprezentat un important centru de credință și cultură ortodoxă. În prezent, acesta găzduiește o bogată colecție de artă bisericească din secolele XVII-XIX, formată din icoane de lemn și pânză, gravuri provenite de la biserici și mănăstiri ortodoxe, cărți vechi, argintărie, portrete de episcopi ortodocși sârbi. Tot aici se găsesc o bibliotecă și o arhivă deosebit de valoroase, unde sunt păstrate și planurile originale ale palatului.
De-a lungul timpului, clădirea Palatului Episcopal Ortodox Sârb a fost modificată de mai multe ori, în special în anul 1911, când au fost adăugate decorațiuni preluate din arhitectura sârbească. Deasupra porții de la intrare se poate vedea stema Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara.
Palatul a devenit o importantă destinație turistică, cu o arhitectură impresionantă, care impresionează prin frumusețea și bogăția sa artistică și culturală. În plus, clădirea este situată într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Timișoara, oferind o perspectivă unică asupra orașului.