La marginea unui mic sat de pe un drum ce leagă Lugojul de Făget, pe numele lui Românești, după ce treci peste niște dealuri potrivite parcă perfect de către natură, ajungi la o peșteră pe cât de frumoasă, pe atât de faimoasă în întreaga lume. De unde până unde o peșteră dintr-un deal bănățean să ajungă populară printre nu doar speologii, ci și cei mai importanți muzicieni și împătimiți ai muzicii de pe tot globul? Aceasta este, pe scurt, povestea Peșterii Românești.
Cum a fost descoperită peștera
Peștera Românești este de departe peștera-vedetă a Munților Poiana Ruscă, având mai multe nume auxiliare, precum Peștera cu Apă sau Peștera Mare de la Feresești. În anul 1872 se vorbea deja despre peșteră, după expedițiile lui Theodor Ortvay-Orthmayr. De-abia în 1963 însă au avut loc expediții speologice complexe, an în care s-a și realizat primul plan topografic al peșterii.
Ca turist, poți să vezi galerii ale peșterii care însumează un total de 340 de metri de spațiu vizitabil. Intrarea peșterii este una lată de 9,5 metri și înaltă de 2, iar galeria principală este aproape rectilinie. Dimensiunile maxime sunt atinse în Sala Liliecilor, acolo unde domină, ați ghicit, o colonie mare de lilieci. În peșteră, temperatura este una constantă de 6-8 grade Celsius, astfel că vizitatorii ar face bine să vină îmbrăcați ca de iarnă la Românești.
Acustica de vis de la Românești
Motivul pentru care peștera de la Românești este atât de cunoscută îl reprezintă acustica deosebită. După ce muzicienii au descoperit că sunetul de aici se propagă într-un mare fel în tot spațiul peșterii, au început să organizeze în interior concerte. Primul, cel de la care a pornit totul, a avut loc tocmai în anul 1984. De atunci încoace, în fiecare an, la Românești are loc unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite concerte de muzică clasică din Europa.
Concertul anual faimos în toată lumea
Peștera Românești este considerată cea mai frumoasă sală naturală de concerte din România. Specialiștii spun că există de peste 100 de milioane de ani, însă oamenii se bucură de ea ca și sală de spectacole de foarte puțin timp. În fiecare lună octombrie a anului în curs, la peșteră se adună mii de fani ai muzicii de calitate, acolo unde, în jurul prânzului, se aud primele note muzicale care răsună în întreaga sală.
Experiența este una de nedescris. Muzica se propagă într-un mod unic printre spectatori, iar cu fiecare notă cântată, dragostea pentru sunetul de calitate crește în inimile fiecărui norocos care găsește loc în interior. Concertul este unic în țară, dar și printre puținele de acest gen din toată lumea. Deși concertul costă destul de mulți bani pentru a fi organizat, în jur de 6-9000 de euro ediția, intrarea la eveniment este gratuită și se face pe modelul “primul venit, primul servit”.
Cum ajungi la peșteră
Din Timișoara, o iei pe autostradă sau pe E70 până la Lugoj, iar mai apoi cobori pe DN68A Făget-Deva. La Coșava, faci dreapta de pe drumul principal spre Tomești, însă oprești la Românești. Lași mașina fie jos, în sat, fie mergi cu ea până într-o poiană special amenajată pentru parcarea autoturismelor, aflată în apropiere de intrarea în peșteră. Recomandată este plimbarea pe jos din sat, care durează aproape o oră, însă este ușoară și oferă vizitatorului priveliști de neuitat. Traseul până la peșteră este marcat cu o cruce galbenă.
Anul acesta se va tine ?