Locuri din Banat

Povestea restaurantului din Banat care a fost premiat cu medalie de aur la Novi Sad, pentru promovarea bucătăriei sârbești FOTO

Foarte mulți timișoreni, deja clienți fideli, străbat 24 de kilometri, până în satul Diniaș (comuna Peciu Nou), pentru a gusta din cunoscuta bucătărie sârbească. Acolo se află restaurantul Baba Zorka, deschis în 2017 de Sava Glsici. În 2023, restaurantul de la Diniaș a fost premiat cu Medalia de Aur, la cel de-a 54-a ediție a Târgului de Turism de la Novi Sad, pentru ambientul și conservarea bucătăriei sârbești în România.

RETIM

Nu întâmplător vorbim de un restaurant sârbesc la Diniaș – un sat care a fost locuit de-a lungul a câteva secole aproape exclusiv de sârbi. Biserica ortodoxă sârbă a fost construită în 1835. După război, o mare parte dintre sârbi a început să părăsească localitatea, fiind treptat înlocuiți de românii care au venit în număr mare începând din anii 1960, și care după 1990 au devenit majoritari. Astăzi, comunitatea sârbă a scăzut sub 20 la sută.

Fidelity by Iulius Mall

Unul din oamenii locului este și Sava Glsici, care a lucrat o viață întreagă în industria ospitalieră. Din anii 70 până în 1986 a fost ospătar la restaurantul Cina din Timișoara. Apoi a condus, până după revoluție, Campingul de la Diniaș.

Am amenajat Baba Zorka după ce am moștenit averea de la soacra-mea. În loc să vindem casa, am zis că mai bine facem un restaurant cu specific sârbesc. Am făcut ce am știut mai bine. Am lucrat în zona gastronomiei tot timpul. Numele de Baba Zorka vine de la bunica soției mele. Pe ea o chema Zorka. Era o femeie desoebită, a locuit numai la Diniaș, dar știa să și gătească extraordinar. Merita ca numele ei să fie dusă mai departe”, a declarat Sava Glisici.

Vechea casă a fost astfel transformată într-un restaurant rustic. Acum poate să primească în jur de 100 de persoane. Investițiile au tot continuat. Acum are și o curte interioară amenajată ca terasă, iar în planurile de viitor există și câteva locuri de cazare. La restaurantul Baba Zorka vin și mulți oameni din localitățile învecinate. Se spune că se mânâncă la Vârșeț. Iar în fiecare zi de duminică, atmosfera este întreținută de tamburașii de la Zrenjanin.

La noi totul se prepară prepară pe cârbuni de lemn. Poate că cele mai renumit preparat de la noi este Pleșkavița sârbească. Avem mai multe variante, printre care cea mai cunoscută este Pleșcavița Gurmanului. Avem și renumiții cevapcici, micii sârbești, înveliți cu în slănină și bacon. Se cere și cotlet umplut. Rețetele le am chiar din Serbia”, a mai spus Sava Glisici.

Restaurantul promovează vinurile cramei Budureasa din Dealu Mare, dar veți fi serviți cu plăcere și dacă cereți o pălincă sârbească sau vișinată. Gustoase sunt și deserturile. Se spune că prețul trece pe locul doi, pentru că se plătește în primul rând atmosfera și povestea locului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns