Oameni din Banat

Povestea tânărului maratonist devenit campion după ce vecinii îl considerau nebun când alerga pe dealurile satului natal

maran-banat

De patru ani, Ionuț Măran este nelipsit de pe podiumurile concursurilor de alergare din vestul țării. Timișoara City Maraton 2017 și 2018, Maratonul Aradului, ultramaraton 2016, semimaraton 2018, Muntele Mic Vertical Race, King of the mountain, 2016, 2017 și 2018, Hercules Maraton, semimaraton, 2016 și 2017, History Run, Hunedoara, 2019, AlerGând la pădure, Reșița, 2019 sunt doar câteva dintre cursele câștigate de Ionuț Măran în această perioadă.

RETIM

Prima competiție la care a participat a fost „AlerGând la pădure”, Reșița, 2015. A auzit un anunț la radio și s-a înscris.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

”Oamenii din sat îmi spuneau ce fugi ca un nebun că oricum nu câștigi nimic. Și atunci am vrut să le arăt că pot câștiga, pot deveni un campion. M-am ambiționat și am demonstrat ce pot”.

De altfel așa începe povestea lui Ionuț. Alerga la Jena, satul său, pe dealuri. Pasiunea pentru sport a avut-o întotdeauna. A jucat fotbal la Lugoj, dar nu a fost foarte talentat și a trecut pe atletism. Nu de performanță, doar campion pe sate cum îi place să își spună.

Alergatul ”de nebun” era de neînțeles așa că devenise ținta ironiilor. Faptul că a terminat al treilea cursa de la Reșița i-a dat curaj. A început să se antreneze mai intens și să participe la concursuri. Primul pe care l-a câștigat a fost în 2016 , Crosul Plai de la Timișoara, organizat de Alergotura. Muncește în continuare la gater, iar când își încheie ziua de lucru se ”bucură” spune el de alergare, aproximativ două ore, 15-20 de kilometri. Pe săptămână când se pregătește de semimaraton undeva la 100 kilometri, iar pentru maraton 150.

Se pregătește singur

Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, cu o distanță oficială de 42,195 km, care se aleargă de obicei pe șosea. Este distanța pe care, conform unei legende grecești, Phidippides a parcurs-o de la Maraton la Atena pentru a anunța victoria în fața perșilor și a devenit o competiție organizată în mii de locații pe Pământ, evenimente la care participă sute de mii de oameni. Semimaratonul are 21,097 km și există două tipuri de curse de ultramaraton: cele care acoperă o distanță specificată, și curse care au loc în timp. Cele mai frecvente distanțe sunt de 50 și de 100 de kilometri.

Specialiștii recomandă în antrenamentele pentru maraton o creștere graduală a distanțelor parcurse, un antrenor și metode de recuperare, de la masaj, sauna, bazin, până la escaladă. Toate abilitățile de alergător, Ionuț și le-a dezvoltat singur, cu atât mai mare performanța lui. Este conștient că de multe ori are de înfruntat competitori serioși, cu experiență și care se antrenează într-un mediu profesionist. Mai ales că luptă de unul singur. Toți banii pe care îi câștigă îi investește în echipament. Nimic nu îl împiedică însă să își depășească constant propriile limite. Iar o cursă câștigată când lupți cu Claudiu Gorgan, sătmăreanul care s-a remarcat la peste 20 de maratoane internaționale, este campion național și medaliat al multor competiții, nu poate decât să te motiveze!

”Cea mai grea cursă a fost Maratonul Timișoarei în 2017. M-am bătut cu Claudiu Gorgan, pe ultimii 4 km. Auzisem de el și dacă știam că participă nu aș fi avut curaj să alerg. S-a înscris însă la fața locului și nu mă mai puteam retrage. Am ajuns cu un kilometru în fața lui. Am făcut cursa în 2 ore, 42 minute și o secundă. Ai forță, pe ultimii patru kilometri parcă ai luat startul, mi-a spus. Asta m-a motivat tare mult!”, povestește Ionuț.

Cea mai lungă cursă la care a participat a fost cea de 100 km Reșița – Timișoara. Alergarea la care au participat 14 persoane a fost pentru ”a-și testa limitele”, fiecare participant propunându-și să alerge mai mult decât alergase până atunci. Ionuț a fost unul din cei patru care au terminat cei 100 de kilometri.

”Aș putea scrie o carte. Alergatul e viața mea!”

Cursa favorită rămâne Muntele Mic Vertical Race, unde a câștigat primul podium. Este un concurs adresat alergătorilor montani profesionişti şi amatori din ţară şi de peste hotare și constă în parcurgerea contra-cronometru a unui traseu de alergare montană, compus dintr-o singură urcare cu lungimea de 6 km şi cu o diferenţă de nivel de aproape 1000 m, amenajată pe drumuri forestiere şi poteci turistice amenajate şi neamenajate. Ionuț a rămas câștigătorul absolut încă de la prima ediție, King of the mountain.

A avut parte și de accidentări. În 2016 la Sanmontan Baru Mare, lângă Petroșani. A luat startul la cursa de maraton, cu o diferenţă de nivel de 1.800 de metri.

”M-am luat după un alergător profesionist la coborâre. Am câștigat cursa dar am stat accidentat două luni.”

De antrenat continuă să se antreneze singur. Ar fi mai motivant cu colegii, cum se reunesc cei de la Lugoj, unde există o echipă, dar nu are același ritm spune Ionuț.

”Ei fac undeva la 5 minute pe kilometru în timp ce eu fac 3,50. Nu pot ține pasul. Eu sunt mai agresiv”

”Nimic nu e greu, dacă îți place ceea ce faci!”

Modelul său este etiopianul Kenenisa Bekele, considerat cel mai mare alergător din istorie pe distanţe mari, recordmanul lumii la 5.000 de metri și la 10.000 de metri. ”Încerc să îl copiez chiar și la echipamentul sportiv”, spune Ionuț.

”Dezavantajul meu ar fi că nu am suficientă încredere în mine. Când plec într-o cursa îmi spun că nu am cum să câștig eu. Dar până la urmă nimic nu e greu, dacă îți place ceea ce faci!”

După mai multe luni de pauză din cauza unor probleme de sănatate se pregătește de City Marathon, programat pe 27 octombrie, unde își dorește să  alerge semimaratonul într-o oră și 10 minute(performanța lui este de 1 oră și 16 minute). Și să fie sănătos!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns