Oameni din Banat

Prima carte dedicată „modelării” orașelor din România, lansată de un bănățean


După doi ani de cercetare și unul de analiză a informațiilor, Grațian Mihăilescu a pus cap la cap conținutul cărții Cum să modelăm orașele din România. Cartea va fi lansată în curând, putând să fie deja precomandată pe siteul https://urbanizehub.ro/.

RETIM

Cum să modelăm orașele din România reunește opiniile a 10 experți care au răspuns la 20 de întrebări legate de viziunea lor asupra orașelor. Baza cărții a fost teza de doctorat a lui Grațian, susținută în 2019 la Universitatea de Vest din Timișoara. Pentru a oferi o abordare mai prietenoasă și mai ușor de înțeles pentru publicul larg, stilul academic a fost adaptat în unul cu caracter educativ.

Fidelity by Iulius Mall

„Orașul este parte a vieții noastre. Ne naștem în orașe și ne scriem poveștile în aceste ecosisteme pe care mai târziu le vom numi “acasă”. Această carte inovativă şi interdisciplinară prin perspectiva abordării subiectului, a expertizei adunate și a modului în care interviurile realizate sunt interpretate, vine cu viziuni noi asupra orașelor din România. Această carte își propune să aducă o schimbare în status quoul guvernării locale, în relația dintre local și central, dar și în conturarea unor ecosisteme locale colaborative care să producă schimbarea și dezvoltarea în orașele din România. Pentru că doar: <<Împreună putem modela viitorul orașelor>>” spune autorul, Grațian Mihăilescu.

Cartea vizitează orașe ca Alba Iulia, Brașov, București, Buzău, ClujNapoca, Constanța, Iași, Oradea, Petroșani, Reșița, Slatina, Timișoara și altele prin prisma diferitelor caracteristici de țin de dezvoltare.

Născut la Reșița, cu studii atât în Timișoara cât și în Occident, apoi mutat la București, Grațian șia dedicat eforturile în zona promovării strategiilor ce țin de orașe smart și politicilor prin care comunitatea devine unul dintre actorii principali în evoluția mediului urban. Cunoscând atât problemele unui oraș postindustrial cât și pe cele ale metropolelor, întrebările pe care lea adresat experților se concentrează pe colaborarea între administrațiebusinessmediul universitar, modelele de bune practici europene replicate în România, descentralizare, politici urbane specializate, sustenabilitate, reducerea polarizării economice, shrinking cities și guvernanță locală.

Veniturile generate din vânzări vor fi donate către organizații care se implică în gestionarea crizei refugiaților și pentru proiectul UCaB BudapestaBamako. UCaB este un proiect format din colaborarea între UrbanizeHub și EduCaB cu o misiune cu caracter medical și educațional pentru comunități dezavantajate, ce va avea loc în luna Octombrie 2022.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns