Locuri din Banat

Prima catedrală ortodoxă română din Timișoara și Piața Mocioni vor fi restaurate

Piața Mocioni va fi al treilea centru istoric al Timișoarei pe lista de renovări, după Piața Victoriei – pentru care a fost desemnată firma care va realiza proiectul, și Piața Traian – unde ar trebuie să înceapă lucrările chiar în 2024.

RETIM

Regenerarea Pieței Mocioni include zona bisericii ortodoxe din Kutle, tronsonul bulevardului 16 Decembrie 1989, între până la podul din Maria, cât și căile de acces pe străzile Doja, Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Ady Endre, Emanoil Gojdu, bulevardul Regele Carol I, I.H. Rădulescu, Treboniu Laurian și Splaiul Tudor Vladimirescu.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“E important să revitalizăm urban și Piața Mocioni, pentru că momentan este doar o zonă de tranzit. Și nu merită asta. Tocmai de aceea, în contextul finalizării inelului II, la un moment dat, cu pasajul și podul Solventul, aici vor trece mai puține mașini. Asta înseamnă că putem să folosim spațiul pentru oamenii care trăiesc în cartier, pentru cei care vizitează piața, să lărgim trotuarele, să avem un amfiteatru vizavi de biserică, unde să se întâmple evenimente. Vom face o piațetă frumoasă. ”, a spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul este cintegrat într-o gândire mai largă, cu alte două proiecte mari: magistrala verde, de la mall-ul Shopping City din până în Piața Moconi, și Traseul Revoluției, care cuprinde amenajari în Piața Maria. Punctul central este în jurul bisericii ortodoxe, prima catedrală a Timișoarei, construită în 1936.

“Și acest cartier trebuie să se reîntoarcă la o calitate o vieții, să-I placă, să mergi pe jos, să bei o cafea, să ai mici centre educaționale, curți interioare unde se întâmplă lucruri. Puține orașe în Europa au mai multe centre istorice, de aceea merită să valorificăm aceste zone. Biserica e punctul focal merită pusă în valoare prin felul în care vom amenaja spațiul public din jur. Vorbim și de străzile adiacente, în spatele bisericii, în fața bisericii”, a mai spus Fritz.

Proiectul se află la stadiul în care se finalizează DALI-ul, adică acronimul de la Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – pe urmă se poate scoate la licitație proiectul tehnic.  De asemenea primăria face ultimele ajustări pentru cererea unei finanțări europeane pe revitalizare urbană. Înainte de 2025 nu se va intra în șantier.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns