Locuri din Banat

Prima gară construită în România se află în Banat. Avea lift încă de la inaugurare

Gara Oravița Română este una dintre cele mai importante clădiri istorice din România, situată în orașul Oravița din județul Caraș-Severin. Monumentul istoric cu codul LMI CS-II-m-A-11158 a fost construit în anul 1847 și este considerat prima gară din țară.

RETIM

Istoricul Ionel Bota arată că  edificarea gării Oravița este contemporană cu prima cale ferată din România, care a fost construită între Oravița și Baziaș în perioada 1846-1854. Această gară a fost construită cu doar 16 ani mai târziu decât prima linie de cale ferată din lume, Liverpool – Manchester, construită în anul 1830.

Fidelity by Iulius Mall

„Ridicarea gării Oraviței a avut loc concomitent cu construirea primului traseu feroviar din ţară, și anume calea ferată Oravița–Răcăşdia–Vrăniuț–Berliște–Milcoveni–Iam–Straja–Iasenova–Roșia–Biserica Albă–Socol–Baziaș, o investiție de cinci milioane de florini, construită în perioada 1846-1854. La inaugurarea tronsonului Oravița-Baziaș (62,5 km), 20 august 1854, în Gara Oravița a avut loc slujba de sfințire oficiată de Karl Wittahorszky, arhidecan de Oravița și doctor în teologie dogmatică, titlu obținut la Vatican. Gara a intrat în activitate odată cu inaugurarea acestui traseu pentru transportul de marfă la 20/30 august 1854 și pentru călători la 1/11 noiembrie 1856, cu trei vagoane. Edificiul era dotat cu lift-pasaj, pentru accesul la peronul aflat mai sus de nivelul străzii, acest lucru reprezentând tot o premieră pentru acele vremuri. În 1993 liftul mai exista încă, acum intrarea spre el este blocată”, arată Ionel Bota, pe site-ul Primăriei Oravița.

În prezent, gara Oravița este un monument istoric deosebit de valoros, care atrage atenția prin arhitectura sa deosebită și prin importanța sa în istoria căilor ferate din România. Gara a intrat în activitate odată cu inaugurarea tronsonului Oravița-Baziaș pentru transportul de marfă la 20/30 august 1854 și pentru transportul de călători la 1/11 noiembrie 1856, cu trei vagoane.

Conform istoricului Ionel Bota edificiul a fost extins ulterior cu un corp în partea stângă, data efectuării extinderii fiind necunoscută. De asemenea, scările exterioare au fost adăugate după anii ’30-’40. Cu toate acestea, data inaugurării gării este încă incertă. Se presupune că aceasta era gata încă din anul 1846, conform unui document din 12 ianuarie 1847 în care supraveghetorul construcției căii ferate Oravița-Baziaș, dl. Gränzenstein, își anunță superiorii de la Viena că „totul merge conform proiectului”.

Gara Oravița este un simbol al progresului tehnologic și un exemplu de arhitectură feroviară deosebit de valoros. În prezent, gara este în mare parte intactă, iar edificiul este admirat și studiat de turiști din toată lumea. Cu toate acestea, intrarea spre liftul istoric este blocată în prezent, spre dezamăgirea multor vizitatori care ar fi dorit să-l vadă și să-l folosească.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns