În urma selecției realizată de mai multe jurii internaționale, artiști și profesioniști ce activează în sectorul world music din Balcani au fost selectați pentru a participa la amplul proiect european MOST, inițiativă ce-și propune să formeze profesioniștii emergenți din acest sector și să dea o vizibilitate sporită muzicii din această parte a Europei.
În fiecare an, până în 2023, în cele patru secțiuni ale proiectului, vor fi selectați profesioniști, artiști și festivaluri de profil din Balcani pentru a participa la programe de formare și mentorat în domeniul managementului, schimburi cu festivaluri vest-europene și alte activități de relaționare cu sectorul world music din Uniunea Europeană.
După încheierea tuturor etapelor de selecție, câștigătorii din România sunt:
- Duo-ul Balkan Taksim, în cadrul secțiunii Balkan Music Export ce vizează să sprijine artiștii, profesioniști și manageri de evenimente muzicale să se conecteze la piața globală de world music;
- Izabella Kiskasza, în cadrul secțiunii Urban Policies, prin care se încurajează cooperarea dintre factorii decidenți și inițiative creative urbane în vederea creării unui mediu propice proiectelor muzicale prin politici la nivelul orașelor;
- Festivalurile Outernational Days (București) și Méra World Music (Mera, județul Cluj), în cadrul secțiunii Festival Exchange, prin care sunt încurajate schimburile între 10 festivaluri de world music din Balcani și 10 din Europa occidentală;
- Sabina Baciu, András Bethlendi, Andriș Ovidiu Florian, Ciprian Moga și Anamaria Sima, în cadrul secțiunii Management Training. Aceasta se adresează profesioniștilor din domeniu, agenți, manageri, selecționeri și programatori ale unor spații dedicate muzicii și facilitatori.
Timișoreanul Ovidiu Andriș este project manager al Asociației Tribul Artistic, activitatea sa ca manager în sectorul cultural fiind susținută de certificarea obținută din partea I.N.C.F.C. (Institutul Național de Formare și Cercetare Culturală). Orientat spre identificarea soluțiilor sustenabile care să dezvolte procesele de scriere și implementare a proiectelor, Ovidiu accesează constant cursuri ce îi pot oferi o platformă de dezvoltare a abilităților de manager, precum: cursul de management cultural SuCarMus și Lab for European Project Making. Cele mai recente evenimente organizate de Tribul Artistic: Pavilion – întâlnire cu muzica, Romanian Chamber Orchestra și Festivalul Eufonia.
„Așteptările mele legate de Most Music vizează de oportunitatea de a interacționa cu reprezentați ai industriei muzicale din regiunea Balcanică, având astfel posibilitatea de a genera potențiale colaborări care să devină liantul dintre Tribul Artistic, respectiv Timișoara, și celelalte asociații din regiune de est a Europei”., spune Ovidiu Andriș.
MOST este un proiect cu finanțare europeană prin Programul Europa Creativă în valoare totală de 4 milioane de euro care vizează să transforme scena de world music din Balcani într-una competitivă la nivel internațional până în 2023. Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii este partenerul român al consorțiului format din 8 organizații europene și condus de Hangvető din Ungaria. Consorțiul, condus de Hangvető (Ungaria), include alți 6 parteneri: Piranha (Germania), organizatoarea WOMEX, cea mai importantă platformă de world music la nivel internațional; BOZAR, cunoscutul centru cultural din capitala Belgiei; Fundația EXIT (Serbia), organizatoarea festivalului omonim, câștigătorul de două ori al titlului de cel mai bun festival european de amploare; Consiliul European al Muzicii, parte a Consiliului Internațional al Muzicii, care își propune să facă din muzică, parte integrantă a stilului de viață european; Asociația Bulgară a Sectorului Muzical și Centrul Cultural Remont Capital din Albania.
Detaliile referitoare la proiect pot fi urmărite pe pagina de Internet a proiectului https://mostmusic.eu/ și pe contul de Facebook https://www.facebook.com/MostMusicEu , precum și pe site-ul și pagina de Facebook Timișoara 2021.