„Povești în bucate” este o instalație multimedia dezvoltată printr-un proces de documentare audio-video în cadrul mai multor comunități din zona Timișoarei și a Banatului. Instalația propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane intervievate în toamna anului 2023, cu scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale, cultură și identitate. Deschiderea are loc în18 octombrie, ora 18:00, la HEI – House of Europen Institutes – Str. Hector 1, Bastion 1
Tradițiile culinare sunt împletite intrinsec cu contextele istorice, sociale și politice. Alimentele evocă emoții și creează legături, iar bucatele devin expresia conservării și a transmiterii unei dinamici regionale colective.
Mărturii filmate
„Povești în bucate” este un proiect inițiat și dezvoltat de Cinty Ionescu, designer video, și este realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie!, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Instalația pune în valoare experiențele și perspectiva persoanelor intervievate și cercetează moștenirea culinară a zonei. Dar mai ales explorează poveștile încorporate în felurile de mâncare specifice unui timp și spațiu (bănățean), investite cu emoții și filtrate de vreme. Tematicile ce se desprind din mărturiile filmate și organizate în cadrul instalației sunt și factori determinanți ai alegerilor legate de hrană, al ritualurilor legate de aceasta și de transmiterea ei. Interculturalitatea, evenimentele istorice și schimbările politice, rolul femeii în societate și al copilului în cadrul familiei, stratificarea socială sunt câteva dintre temele scoase la iveală pe parcursul lucrului cu această arhivă.
Cinty Ionescu, autoarea instalației subliniază: “Selecția persoanelor intervievate pentru realizarea acestei instalații a fost deschisă, în sensul că “orașul s-a cernut” plecând de la propunerea de a realiza interviuri cu mai multe persoane, pe criteriul unei diversități cât mai largi din punct de vedere etnic, religios, generațional și de gen.
Carnetul de rețete scris de mâna mamei, sursa de inspirație pentru proiect
Participanții la documentare au fost intervievați pe parcursul unei luni și jumătate și i-am cunoscut dând sfoară în țara Banatului și prin bunăvoința celor cu care am intrat în contact și cărora le mulțumesc.
Autoare le este recunoscătoare pentru timp și pentru povești tuturor celor care fac parte din această instalație (menționați în ordine alfabetică): Adriana Babeți, Ivan Bogdanov, Marta Bosică, Hana Csaszar, Franisc Datcu, Margareta Docea, Luciana Friedman, Lia Gaudi, Monica Tasi Herczeg, Noemi Hugel, Gheorghe Iana, Jorgovan Javorca, Zvika Kfir, Robert Kohl, Caius Ovidiu Merșa, Goran Mrakić, Getta Neumann, Marius Orăvițan, Andreea Pătroi, Elena Radu, Adina Ștefănescu, Cristina Șved, Iosif Tasi Tajó, Olga Török, Mihaela Vețan, Monica Vidoni, Lia Vighi, Smaranda Vultur.
„În mod special țin să-i mulțumesc doamnei Smaranda Vultur care m-a onorat cu încrederea sa, cu recomandările generoase și cu perspectiva sa bogată asupra lumii în general și asupra memoriei și istoriei orale a Banatului, în particular. La nivel personal, carnetul de rețete scris de mâna mamei mele este sursa ideii acestui proiect. Caietul său de rețete a fost principalul instrument folosit, aproape ritualic și nu mereu conștient, pentru a-mi accesa identitatea și pentru a-i conserva memoria, după dispariția ei. Acest proiect îi este dedicat.”, spune Cinty Ionescu