Locuri din Banat

Ravelinul Depozitului de Proviant – O bijuterie istorică a Timișoarei Capitala Culturii Europene

FOTO cjtimis.ro

Timișoara, orașul reședință de județ aflat în vestul României, are o istorie bogată și impresionantă, iar Bastionul Maria Theresia este una dintre cele mai importante piese ale acestei istorii.

RETIM

Bastionul face parte din vechea Cetate a Timișoarei, care a fost refăcută complet în stil Vauban după ce habsburgii au cucerit orașul în anul 1716. Suprafața cetății s-a mărit de 10 ori, fiind înconjurată de trei centuri în formă de stea, iar accesul se făcea prin trei porți: Viena, Petrovaradin și Transilvania.

Fluturi și albine vii - expoziție

Bastionul Maria Theresia, inițial denumit Ravelinul Depozitului de Proviant, a fost construit între anii 1730-1735. Denumirea actuală a fost adoptată în jurul anilor 1744-1745, în semn de omagiu adus reginei Maria Theresia. Bastionul a fost folosit pentru a depozita alimentele, alături de celelalte opt bastioane ale cetății: Carol, Francisc, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu și Elisabeth.

În decursul timpului aici a fost reședința Episcopiei Romano-Catolice, apoi a adăpostit mai multe ateliere și depozite, o școală de ucenici, una de echitație, o școală de etnografie, o școală de scrimă, o tipografie, internate școlare ori Arhivele Statului. După 1970 aici au fost mutate colecțiile de etnografie ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic și colecțiile vechi ale Bibliotecii Județene.

În 2010, Bastionul Maria Theresia a fost redeschis publicului după o reabilitare și revitalizare a fortificației cetății. Proiectul a fost finanțat prin programul PHARE 2005 și a permis ca această bijuterie istorică să fie reînviată și să devină un important obiectiv turistic din Timișoara.

Astăzi, Bastionul Maria Theresia adăpostește spații expoziționale, galerii de artă, infocentrul turistic și mai multe restaurante și baruri.

Cu o istorie impresionantă și o arhitectură remarcabilă, Bastionul Maria Theresia este o bijuterie istorică reînviată în Timișoara. Este un simbol al trecutului orașului, dar și un important centru cultural și turistic pentru prezentul și viitorul orașului.

Este administrat de Consiliul Județean Timiș.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns