Jumările sunt acel fel de mâncare ce nu poate lipsi de pe mesele de sărbători în Banat. Sunt printre oameni de când lumea, făcând deliciul atât al maeștrilor bucătari, cât și al copiilor, care de mici sunt învățați să recunoască o jumară bună, cărnoasă și crocantă, de una moale și uleioasă, pe care nimeni nu își dorește să o guste.
În Banat, jumările de calitate au un secret care cu greu mai poate fi împlinit în zilele noastre: carnea de porc crescut la curte. Sacrificat prin metode tradiționale, hrănit cu lături din resturi vegetale de grădină. Dacă nu puteți sacrifica un porc de ignat, o idee bună ar fi să cumpărați slănina necesară pentru jumări de la țărani, sau de la o măcelărie specializată.
Ingrediente pentru jumări bănățene
– între 2-3 kilograme de slănină crudă de porc, partea de pe burta porcului, tăiată cu un strat subțire de carne deasupra;
– 250 de mililitri de apă rece.
Mod de preparare
– slănina crudă de porc se taie în cubulețe de aproximativ 2-4 centimetri lungime;
– se pun cubulețele de slănină într-o oală și se adaugă apa, pentru că aceasta va începe să fiarbă înainte de a se topi slănina și deci va ajuta la coacerea jumărilor pe interior înainte de a se coace la exterior, fapt ce le va ține moi la interior;
– cu oala pe foc mediu, amestecăm din 10 în 10 minute jumările, care se vor găti mai întâi în apă, iar după ce aceasta se evaporă, în propria grăsime;
– se continuă găitrea jumărilor la foc cât mai mic posibil, pentru aproximativ 90 de minute, sau până ce jumările capătă o culoare aurie, fiecare putând să le lase mai mult sau mai puțin după preferințe, însă fără ca untura din oală să își schimbe culoarea.
Jumările se servesc cel mai bine reci, după ce s-au potolit, cu pâine de casă și ceapă roșie.