Rețete bănățene

Rețeta de lapte de pasăre ca în Banat, un desert simplu și potrivit pentru orice masă

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre este cea din Banat, fără doar și poate. Întrebați orice român de oriunde, și o să vă confirme. De ce? Pentru că este ușoară și de făcut, și de dres, iar după o masă fie ea mai rapidă, sau complet îndestulătoare, ai nevoie de ceva dulce bun, dar nepretențios. Laptele de pasăre bănățean nu lipsește din meniurile localurilor tradiționale care se respectă. Iar ca să îl prepari acasă, nu trebuie să ai pregătire în arta culinară.

RETIM

Cele necesare pentru lapte de pasăre ca în Banat

-un litru de lapte gras, cu cel puțin 3,5% grăsime
-6 ouă;
-180 de grame de zahăr;
-o păstaie de vanilie sau extract (esență);
-praf de sare.

Fidelity by Iulius Mall

Cum prepari lapte de pasăre ca în Banat

1. Laptele se pune într-o cratiţă cu fundul mai gros, ca să nu se prindă. Vanilia naturală se adaugă imediat. Așteptați să fiarbă laptele, după care opriți și lăsați să își capete aroma de vanilie.

2. Separaţi albușurile de gălbenușuri cu mare grijă. Așezați-le separat în două castroane mari. Peste albuşuri presăraţi un praf de sare şi începeţi să le bateţi cu mixerul la viteză mare. Când se formează o spumă consistentă, adăugaţi 100 de grame de zahăr în 2-3 tranşe, continuând să amestecați. Se obține o bezea consistentă.

3. Păstaia de vanilie se scoate din lapte, care se pune la foc din nou, de această dată la foc mic. Umeziți o lingură cu lapte și formați “găluște” din bezeaua formată, pe care le punem la foc în laptele aromat. Fierbeți 3 minute pe fiecare parte, iar când sunteți gata, scoateți bulgării de bezea și scurgeți-i de lapte. Așezați-i într-o tavă la răcit. Laptele rămâne în oală, călduț.

4. Pentru crema laptelui de pasăre punem peste gălbenușuri 80 de grame de zahăr, și batem cu mixerul până la dizolvare, iar gălbenunșurile își intensifică atât culoarea, cât și volumul. Punem deasupra cremei laptele vanilat, fierbinte, pe care îl trecem prin strecurătoare, după care amestecăm până la omogenizare.

5. Punem cratiţa pe foc mic şi amestecăm continuu, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, insistând pe fundul vasului. Atenţie, e foarte uşor să rataţi această cremă gătind-o prea mult!

6. În final, porționăm desertul în boluri sau cupe, fără să lăsăm crema să se răcească. Umplem pe jumătate bolurile cu crema de vanilie, adăugăm bulgăraşii de bezea, după care distribuim în mod egal restul de cremă, până la ultima picătură. Lăsăm să se răcească până la temperatura camerei apoi dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore înaintea de momentul servirii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns