Fără categorie

Revolta, primul spectacol de balet inspirat după Revoluția de la 1989, ajunge la Timișoara

Acum 30 de ani, pe 16 decembrie 1989, la Timișoara, s-a strigat „Libertate!” și „Vrem o țară liberă!”, după mulți ani de opresiuni. A fost prima scânteie, care a provocat, după mai multe zile de luptă, căderea comunismului în România. La exact 30 de ani după Revoluția Română, Regal de Balet vine la Timișoara cu o reprezentație specială a primului spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989, numit „Revolta”. Spectacolul în două acte este semnat de coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu, și îi are printre protagoniști pe actorii Maia Morgenstern și Ion Caramitru.

RETIM

Apa caldă, căldura și curentul electric raționalizate, cartela de pâine, programul TV de 2 ore, imposibilitatea de a călători – acestea au fost câteva din realitățile României de acum 30 de ani. Pentru prima dată, trăirile și luptele interioare ale românilor au fost transpuse în pași de dans, în primul spectacol de balet neoclasic și contemporan – „Revolta”.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

După București, spectacolul „Revolta” ajunge la Timișoara, într-o singură reprezentație – pe 16 decembrie 1989, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul spectator va asista la o altfel de oră de istorie, care va pune față în față trecutul și prezentul României.

Spectacolul-eveniment „Revolta” va fi deschis de actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist. El va deschide acest spectacol cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra anului 1992, la inițiativa domnului Mark Fisher și alături de Günther Grass și Umberto Eco.

Semnată de tânăra coregrafă Vanda Ștefănescu, prima parte a baletului pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Eram foarte mică în momentul Revoluției Române. Unii dintre dansatorii de pe scenă nici nu au fost născuți atunci. De aceea, am construit povestea revoltei cu ajutorul imaginarului, din spusele părinților și a persoanelor care au trăit acele vremuri. Spectacolul „Revolta” e și un omagiu adus de tinerii de azi tinerilor care au făcut parte din „generația în blugi” și au luptat pentru libertate și democrație”, a spus Vanda Ștefănescu.

„Libertatea” va fi un personaj important în spectacolul „Revolta”. Un drept al omului, spiritul Libertății va fi transmis pe scena din Timișoara de actrița Maia Morgenstern: „Să fii liber înseamnă să respiri mai ușor, să te miști unde vrei, să gândești și să spui ce vrei. Să fii liber înseamnă să mergi cu capul sus, să ai încredere în tine și în țara ta. Sunt emoționată pentru rolul pe care-l voi face în spectacolul „Revolta” și abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din Timișoara pentru a marca împreună cei 30 de ani de la căderea comunismului”.

În al doilea act – “On the roof” – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu îi prezintă pe “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Operei Naționale Române din Timișoara. 

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de Educație” (www.nevoiadeeducatie.ro), care dezvoltă mai multe proiecte pentru tinerii României, printre care Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali” din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară cu Răzvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil și „High Strung Free dance” de Michael Damian. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum: „BlankOut”, „Essence“, „15 Minute de Faimă“, „Luna Tango Concert”, „Narcotango România 2015”. În prezent este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

Actrița Maia Morgenstern și-a făcut debutul în cinematografie în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai”, in regia Mariei Callas Dinescu. Ceea ce i-a adus faima a fost filmul „Balanța”, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit și notorietatea internațională, obținând prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru și Film din București între 1981 și 1985, după care a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț între anii 1985 si 1988. După o perioadă în care a jucat la Teatrul Național din București, în 2012 devine manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București. Dintre filmele sale cele mai importante sunt: „Balanța”, „Patul lui Procust”, „Patimile lui Hristos”, „Orient Expres”.

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor ’70 se stabilește în Franța și câștigă primele premii internaționale. În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu.

Spectacolele cultural-educaționale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediția a 2-a, după o primă ediție Sold Out în 2018. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet. Mai multe detalii despre debutul din 2018 găsiți pe site-ul www.regaldebalet.ro.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns