Locuri din Banat

S-a asfaltat unul dintre cele mai circulate drumuri turistice din Banat. Turiștii ajung mai ușor la morile de apă

Drumul județean spre Eftimie Murgu spre celebrele mori de apă din regiune este asfaltat, constructorul lucrând deja la partea de poduri și rigole. Porțiunea de drum este extrem de circulată, mii de turiști ajungând, în fiecare an, la celebrul complex de mori de la Rudăria.

RETIM

„Se execută lucrări pregătitoare, terasamente, podețe tubulare casetate, șanțuri betonate, fundație parapeți din beton armat, rigole carosabile de acostament și nu în ultimul rând, se va realiza semnalizarea rutieră. Drumul are un rol turistic important, prin accesibilizarea unei zone turistice de mare interes pentru județ. Traficul se desfășoară în condiții normale, partea carosabilă prezentându-se în condiții foarte bune”, ne-a declarat Carla Zeicu, purtătorul de cuvânt al Direcției Județene de Drumuri Caraș-Severin.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Primarul comunei, Mihai Otiman, spune că investiția Consiliului Județean Caraș-Severin a fost extrem de așteptată în zonă.

„E drum județean până în centrul comunei. O mare parte este finalizat și se circulă foarte bine. Toți turiștii care ajung în zonă sunt surprinși, că e altfel. Se circulă decent. Drumul face diferența. Sunt cam șase kilometri, până la intrarea în sat, asfaltați. A mai rămas cam un kilometru prin sat, de asfaltat, sper să se facă și acesta cât mai repede”, spune Otiman.

Primarul spune că, în măsura în care scăpăm de restricțiile legate de pandemie, se va relua și una dintre cele mai populare sărbători din zona, „Ziua Liliacului”, care aduna mii de persoane, în fiecare an.

Cele 22 de mori de apă, de pe Cheile Rudărie, sunt așezate de-a lungul cursului apei, pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului. Datarea lor este incertă datorită perisabilităţii lemnului ce era înlocuit periodic, însă localnici spun că se află pe aceste meleaguri de sute de ani. Morile de apă cu roată orizontală sunt utilizate în spaţiul balcanic şi sud Carpatic încă din primele secole ale mileniului I.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns