Locuri din Banat

Șapte locuri din Banat care merită vizitate în această primăvară

foto: Banatul Azi

Bănățenii se împacă în continuare cu vreme nefavorabilă, cel puțin pentru încă o scurtă perioadă de timp. Primăvara a venit, însă nu ne oferă încă vreme bună pentru ieșit la vizitat frumusețile Banatului. În curând însă, vremea se va stabiliza, iar călătorii sunt gata să bată drumurile uneia dintre cele mai frumoase zone ale României: Banatul, cu ale sale păduri, munți și dealuri, peșteri, parcuri, obiective istorice și multe alte surprize.

RETIM

1. Buziaș, loc de poveste

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

De departe, atracția cea mai impresionantă de la Buziaș este parcul dendrologic din centrul urbei. Se întinde pe 20 de hectare și adăpostește specii rare de copaci. Platanul este cel mai des întâlnit copac al parcului. Aici se găsește și primul ștrand cu apă minerală din Europa, precum și celebra colonadă de lemn. Unică pe continent, atât ca lungime, cât și ca stil arhitectural, colonada a fost recent renovată după un proiect de 5 milioane de lei.

Colonada este de-a dreptul impresionantă. A fost construită în anul 1875 sub comanda lui Franz Joseph, împăratul austriac despre care se spune că a comandat colonada special pentru prințesa Sisi, soția sa. Cei doi obișnuiau să vină la Buziaș pentru a se destinde și a fi departe de viața complicată de la Viena. Colonada este lucrată în lemn și uimește prin eleganță, finețe și complexitate. Stilul arhitectural ales este cel bizantin, colonada fiind locul ideal pentru o plimbare romantică.

2. Herneacova, pentru călărie și aventură

La jumătatea drumului dintre Lugoj şi Timișoara, bine ascuns după dealurile pline cu viță de vie de la Cramele Recaș se află Domeniul Herneacova. Pentru pasionații de cai și tot ce înseamnă echitație, acest loc nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind cel mai renumit complex de acest fel din Europa de Est. 

Pentru cei care caută o oază de liniște unde să petreacă o după-masă de sâmbătă, la Herneacova veți găsi patru restaurante care mai de care mai interesante, dintre care unul cu preparate internaționale sofisticate, dar și terase, un parc de aventură cu tiroliană și trasee prin pădure, precum și poteci de jur împrejurul domeniului pe care te poți plimba în voie și fără să fie nevoie să plătești vreo taxă de intrare.

3. Transluncani, un drum de neuitat

În comuna Tomești, din județul Timiș, a fost realizat un drum agricol spectaculos, cu bani europeni, în cadrul unui proiect în valoare de aproximativ un milion de euro. Șoseaua săpată în munte are o lungime de peste 5 kilometri și a fost realizată la cea mai mare altitudine din județul Timiș, cel mai înalt punct având 700 de metri. Lucrările au fost complexe și s-au desfășurat pe parcursul a trei ani, în condițiile în care aproximativ jumătate din suprafața drumului agricol a fost construită în rocă.

4. Bazoș, parcul cu pomi americani

foto: Larisa Stan
foto: Larisa Stan

Întreaga suprafață a parcului dendrologic de la Bazoșu Nou este uriașă, de peste 60 de hectare. Cele mai importante zone ale parcului sunt Parcul Mare, acolo unde se regăsesc cele mai multe specii de copaci, cât și Parcul American, cu pomi importați de pe meleaguri de peste ocean. Istoria parcului este la fel de frumoasă ca și aspectul acestuia în primăvară sau toamnă, atunci când frunzele copacilor de aici oferă un spectacol pentru care nu ai nevoie de ochelari 3D. 

Parcul dendrologic a început să fie amenajat în 1909, adică acum mai bine de 100 de ani. A durat aproape 5 ani amenajarea inițială, până pe 1914. Contele Ludovic Ambrozy a fost cel care a cerut amenajarea parcului, pe atunci ambasador al Imperiului Austro-Ungar în Statele Unite ale Americii. Inițial, în parc au fost aduse câteva sute de specii de toate felurile din America. Astăzi însă, parcul este casa a 1.000 de specii de copaci și alte forme botanice din întreaga lume.

5. Valea lui Liman, locul preferat pentru relaxare

 

Turiștii care poposesc la Valea lui Liman au foarte multe posibilități de recreere, printre care: explorarea peșterilor și avenelor, drumeții în aer liber, practicarea sporturilor pe două și patru roți. Poienele însorite, pădurile întinse și versanții abrupți ai reliefului dolomitic și calcaros, oferă de atracții turistice ușor accesibile atât pe poteci umblate cât și prin zone sălbatice de o frumusețe aparte. 

Zona piemontului masivului Poiana Ruscă dispune de două rezervaţii naturale, respectiv Lacul fosilifer Rădmăneşti şi Lacul cu Narcise, cu o suprafaţă de 20 ha din satul Băteşti. Aici mai puteți să vizitați Mănăstirea “Izvorul lui Miron”, schitul Acoperământul Maicii Domnului și cele 14 biserici de lemn din zona Făgetului construite între secolele XVI – XVIII pot constitui tot atâtea motive pentru a ne trece pragul.

6. Peștera Românești

La marginea unui mic sat de pe un drum ce leagă Lugojul de Făget, pe numele lui Românești, după ce treci peste câteva dealuri potrivite parcă perfect de către natură, ajungi la o peșteră pe cât de frumoasă, pe atât de faimoasă în întreaga lume. De unde până unde o peșteră dintr-un deal bănățean să ajungă populară printre nu doar speologii, ci și cei mai importanți muzicieni și împătimiți ai muzicii de pe tot globul? Aceasta este, pe scurt, povestea Peșterii Românești

Peștera Românești este de departe peștera-vedetă a Munților Poiana Ruscă, având mai multe nume auxiliare, precum Peștera cu Apă sau Peștera Mare de la Feresești. În anul 1872 se vorbea deja despre peșteră, după expedițiile lui Theodor Ortvay-Orthmayr. De-abia în 1963 însă au avut loc expediții speologice complexe, an în care s-a și realizat primul plan topografic al peșterii.

7. Unicul sat rotund din România

Banatul nu duce lipsă de locuri unice și de-a dreptul încântătoare. Însă puțini știu că în Banat, o zonă de o frumusețe rară recunoscută la nivel mondial, există un sat cum nu sunt nicicare altele în țară. Dacă ar fi să glumim, am spune că acest sat se “dă rotund”, având în vedere forma circulară în care este așezat.

Îi spune Charlottenburg și se află la mică distanță, aproximativ 40 de kilometri, de Timișoara. Cum mergi spre Lipova din capitala Banatului, vei da la un moment dat de acest sat cu case svăbești, o biserică și nu prea multe alte obiective turistice. Însă forma satului în sine este o atracție, unică în țară, la care se adaugă numele așezării și o istorie interesantă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns