Locuri din Banat

Șapte minuni ale Banatului pe care să le vizitezi în acest weekend înainte de venirea iernii

Toamna prin care trecem vine cu temperaturi tot mai scăzute, iar în curând iarna se va instala ca la ea acasă peste Banat. Cel mai bun remediu pentru a combate moleșeala din iarna ce va să vină, și care va dura trei luni, este o escapadă în natură și istorie. Ți-am pregătit o listă cu cinci minuni ale Banatului, locuri cu istorie bogată sau aflate în mijlocul naturii, pe care le poți vizita singur, sau cu familia, în acest weekend. Cu siguranță te vor ajuta să uiți, cel puțin pentru câteva ore, de frigul din următoarele luni.

RETIM

Ineleț, satul de la capătul scărilor de lemn

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Ineleț este unul dintre acele locuri pe care trebuie să le vezi pentru a te convinge că există. Este unul dintre cătunele cele mai izolate nu doar din Banat, ci din toată România. Situat în Munții Cernei, Inelețul este legat de restul lumii prin patru scări vechi de zeci de ani și înalte de peste 100 de metri. Sunt prinse în peretele calcaros al muntelui, iar dacă s-ar “defecta”, locuitorii satului ar fi complet izolați de lume.

Citește mai multe: VIDEO Satul izolat din Banat în care ajungi după ce urci patru scări de lemn vechi de 50 de ani

Muntele Semenic, relaxare indiferent de vreme

Dacă vreţi o ieşire de weekend, în mijlocul naturii, vă recomandăm Munţii Banatului. Puteţi evada pentru câteva zile în zona Muntelui Semenic, în apropierea Reşiţei, loc în care natura a fost extrem de generoasă. Aici găsiţi peisaje de vis, pe malurile râurilor care şerpuiesc prin munte şi prin pădurile dense , locuri ideale de relaxare.

Citește mai multe: FOTO Muntele Semenic, relaxare totală indiferent de anotimp. Locul în care natura a fost extrem de generoasă cu pământenii

Apusul deasupra Clisurii Dunării

Dunărea este fluviul ce străbate întreaga graniță sudică a României, aducând cu ea apele izvorâte din Munții Pădurea Neagră din Germania, precum și frumuseți naturale demne de basmele de altădată. Fluviul care desparte teritoriul României de Serbia și Bulgaria se vede cel mai bine de sus, de pe un vârf de munte bănățean de lângă clisură, de unde apusul de soare este unul care pur și simplu îți taie respirația.

Citește mai multe: Cum poți vedea cel mai frumos apus de soare deasupra Dunării, după un drum cu un 4×4 peste Munții Banatului

Cascadele ascunse ale Banatului

Banatul Montan se prezintă exemplar în fața călătorilor dornici de relaxare și aventură. Are obiective turistice renumite în toată lumea. Când spui “Cascada Bigar”, spui o cădere de apă renumită pe tot globul, vizitată de către turiști din Australia, India, Statele Unite, Noua Zeelandă, Japonia și așa mai departe. Banatul Montan se întinde până la granița cu Dunărea, iar mai încolo, se “vede” de la depărtare de un fluviu cu Serbia. Aici, în munții din fața apei care trece prin patru capitale, comorile naturale au rămas sălbatice, aproape neștiute de turiști.

Citește mai multe: FOTO Cascadele ascunse ale Banatului Montan, comori naturale de o frumusețe care îți taie respirația

Giganții de piatră din inima pădurii

Un loc de-a dreptul magic și până acum ferit de turiștii numeroși este Valea Bălească, o zonă din jurul localității Pietroasa de la marginea județului Timiș. Aici, pe lângă frumusețea naturală unică și cu totul relaxantă, ideală pentru după perioada de stat în casă de două luni, lângă Pietroasa turiștii vor găsi câteva formațiuni impresionante. Mai exact, călătorii cu rucsacul în spate vor găsi, dacă vor căuta bine, adevărați giganți de piatră în jurul unei poieni scoase parcă din povești.

Citește mai multe: Giganții de piatră din inima Banatului, locul ideal pentru camping sau pentru regăsirea frumuseții naturii

Muzeul în aer liber ideal pentru un weekend relaxant

Muzeul Satului Bănățean este unul dintre muzeele din Banat în care nu ai cum să te plictisești. Așezat în Pădurea Verde, chiar la ieșirea din Timișoara, înspre Lugoj, muzeul a fost ideea lui Ioachim Miloia, director al Muzeului Banatului între anii 1928-1940. După ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic din Cluj în anul 1928, Ioachim Miloia a solicitat autorităților timișorene înființarea unui muzeu sătesc în curtea Castelului Huniade.

Citește mai multe: FOTO Muzeul din Timișoara în care ai parte de liniște deplină, în timp ce te bucuri de natură și de cultura bănățeană

Deltele Banatului

Bănățenii nu trebuie să bată drumul tocmai până în Delta Dunării pentru a asista la un adevărat spectacol al naturii. Chiar în zona de vest a țării există două astfel de “delte”, rezervații care adăpostesc păsări și oferă peisaje naturale de-a dreptul uluitoare. Este vorba despre mlaștinile de la Satchinez și respectiv Murani.

Citește mai multe: Cele două mici delte ale Banatului, locul unde găsiți minuni ale naturii, păsări de o frumusețe rară și peisaje de vis

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns