miercuri, septembrie 22, 2021
Locuri din Banat

Satul morilor de apă din Banat, mai aproape de a deveni obiectiv turistic internațional

A doua etapa a proiectului „Hai la Rudaria!” a avut loc in acest weekend in localitatea Eftimie Murgu din judetul Caras-Severin. Peste 50 de voluntari au raspuns apelului Asociatiei Acasa în Banat pentru a pune umarul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apa din Rudaria.

Mobilizarea a fost excelenta si doar canicula a mai temperat din dorinta si determinarea voluntarilor de a face treaba in sprijinul comunitatii locale pentru punerea in valoare a morilor din localitate.

In aceasta etapa s-a lucrat cu precadere la marcarea si amenajarea traseului, in special portiunea din vatra satului, cea mai putin cunoscuta publicului si turistilor. Voluntarii au facut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Tarina, care de ani de zile nu mai functioneaza. Pe langa defrisarea vegetatiei pe traseul care duce la aceasta, a fost construita o punte peste paraul Ilochii, a fost reparat stavilarul si a fost curatat canalul de aductiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusa in funciune.

La Moara Vlagioanea, o echipa de voluntari a lucrat la inlocuirea acoperisului puternic degradat cu sindrila de gorun. Pe malul stang al Rudariei s-au facut eforturi deosebite pentru defrisarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a doua mori si alte lucrari necesare pentru ca turistii sa descopere morile din sat in cel mai placut mod cu putinta.

Echipe de voluntari au lucrat cu spor si in zona morilor din Cheile Rudariei la vopsirea balustradelor si amenajarea morii Batolea. Nu in ultimul rand, s-a inceput marcarea traseului, urmand ca in etapa a treia sa fie instalate indicatoare si harti pentru turisti.

Toate acestea au fost posibile multumita implicarii colectivului Primariei Eftimie Murgu, in frunte cu primarul Mihai Otiman si viceprimarul Dionisie Suta care au pus umarul, de dimineata pana seara, pentru ca voluntarii sa poata munci in cele mai bune conditii.

Acasă în Banat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?