Oameni din Banat

Școala duală prinde tot mai mult în Timiș. Liceele și firmele partenere oferă avantaje mari elevilor

FOTO scoaladualabanat.ro

Școala profesională clasică lasă locul tot mai mult, în ultimii ani, școlii duale. Numele îi vine de la faptul că în procesul de învățământ nu se implică doar școala, ci și un partener economic, unde elevii vor învăța efectiv meseria, sub formă de cursuri practice.

RETIM

O mare diferență între profesionala clasică și noua școală duală este și în faptul că elevii primesc nu doar bursă de la stat, ci și de la compania implicată, care dublează cei 200 de lei inițiali. În plus, copiii au asigurată cazarea și masa. Cursurile durează 3 ani, iar la acestea se pot înscrie elevi de până în 26 de ani, care au absolvit minimum 8 clase. La final primesc o calificare și un loc de muncă asigurat de către angajatorul partener al școlii.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Luminița Filip este directoarea Liceului Tehnologic Regele Ferdinand I, prima instituție de învățământ din Timiș care a implementat acest sistem, încă din 2012, având ca partener pe cei de la Continental Timișoara. „Din 2012 noi ne străduim să formăm meseriași pentru piața muncii, dar avem lângă noi partenerii economici, fără de care nu ne-am putea descurca. În momentul de față, în școală avem 222 de elevi care urmează acest sistem de învățământ. Sunt copii veniți și din satele din jurul Timișoarei și nu numai. Am avut copii care au venit din Gorj, care au vrut să învețe o meserie și să aibă un viitor. I-au atras toate beneficiile care le au: bursă, cazare, masă și locul de muncă asigurat la final”, spune directoarea.

Numărul elevilor de la școala duală a crescut considerabil de la an la an, însă piața e departe de a fi saturată. Luminița Filip recomandă firmelor care caută în fiecare an sute de angajați, să se alăture liceelor tehnologice și să formeze acest tip de clase, pentru a-și asigura necesarul de forță de muncă.

„Sunt foarte multe firme care vin să recruteze viitorii angajați de la liceul nostru. Dar de unde să le dau, că noi avem acest sistem dual în care clasele sunt deja formate cu partenerii economici care le asigură deja locul de muncă? Probabil că nici firmele nu sunt destul de informate și nu știu de existența acestui sistem de învățământ dual. Și atunci noi facem și partea asta de informare, doar că ei ca să facă o solicitare pentru o astfel de clasă, care să o formăm împreună, trebuie să o facă mult înainte. Deci pentru anul școlar care începe anul viitor, a trebuit să facă solicitarea încă din noiembrie anul trecut. Adică cu aproximativ un an înainte”, spune Luminița Filip.

Firmele au nevoie continuă de meseriași

Continental a fost una dintre companiile care a inițiat, în anul 2012, în Timișoara, Brașov și Carei, reintroducerea sistemului de învățământ profesional în România. De atunci și până în prezent, sute de elevi au fost formați în cadrul companiei, au învățat o meserie și au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental.

Continental este inițiator și participant la reintroducerea sistemului dual de școală profesională la Colegiul Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara încă din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil.

Din 2012 până în prezent, compania a investit sute de mii de euro în dotarea cu echipamente a unităților de învățământ, cazare, masă și transport pentru elevi, precum și pentru promovarea acestui tip de învățământ la nivel de județ, precum și la nivel național. Specializările în care sunt pregătiți elevii susținuți de Continental sunt: operator CNC, electronist, electrician, lăcătuș mecanic, electromecanic și sculer matrițer.

Absolvent de liceu fără Bacalaureat sau meseriaș bun cu loc de muncă asigurat

Și inspectorul general școlar din Timiș consideră că sistemul dual ar trebui să fie privit cu mult mai multă atenție și dezvoltat. Marin Popescu e de părere că e nevoie de mai mulți elevi care să să se îndrepte spre acest sistem de învățământ. Pentru asta însă, și familiile lor ar trebui să înțeleagă că uneori a avea o meserie este mai important decât o diplomă de bacalaureat, care nu le garantează angajarea. În plus, mulți nici nu trec examenul de bacalaureat și au făcut liceul degeaba.

„Deocamdată avem o problemă legată de familii, că familiile nu realizează că dacă copilul nu a învățat, ar trebui îndreptat spre o meserie. Asta e diferența între noi și cei din afară, acolo sunt conștienți că trebuie să-și facă o meserie. Dacă am o meserie bună, câștig bine, sunt fericit și am terminat povestea. Dacă am rezolva povestea învățământului dual în România, am rezolva o mare parte din problemele învățământului românesc. Dar trebui să și credem în acest sistem”, afirmă Marin Popescu.

În 2020-2021, în Timiș sunt 53 de clase de învățământ profesional cu 1.411 elevi, din care 19 clase pe învățământ profesional dual.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns