Cea mai mare colecție personală de Biblii din România, impresionantă prin diversitatea sa, va găsi în curând un adăpost în Timișoara. Colecția aparține timișoreanului Ionel Tuțac, care a depus eforturi considerabile pentru a transforma această comoară culturală într-un muzeu accesibil publicului.
Muzeul se va deschide, cel mai probabil la începutul anului viitor, într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria Timișoara, în Piața Sfântul Gheorghe, în locul unde până de curând a funcționat una dintre cele mai vechi frizerii din oraș. Locul va găzdui cele mai valoroase cărți din colecția lui Ionel Tuțac. În prezent, proiectul se află în faza de reabilitare a spațiului destinat muzeului.
„Avem un spațiu acum în Timișoara, am început acolo, să zic așa, reabilitarea. Deocamdată doar demolăm. Cu toate că are doar 100 de metri pătrați, locația este bine poziționată, ceea ce va face din acest muzeu un punct important în inima Timișoarei. Vom merge pe tehnologia aceasta în trei dimensiuni, cu tot ce înseamnă informații despre istoria, răspândirea, traducerea Bibliei, informații despre limbile în care a fost scrisă Biblia, informații despre traducător, despre societățile biblice”, povestește Ionel Tuțac, pentru Gândul.
Muzeul va avea destinație și de spațiu pentru evenimente culturale, precum dezbateri despre Biblie, concerte și mini evenimente, deși capacitatea sa este limitată la aproximativ 30-40 de persoane.
Românul cu cele mai multe Biblii
Ionel Tuțac este colecționarul român care deține cel mai mare număr de Biblii. Colecția sa depășește 1.100 de exemplare și crește săptămânal, cu noi cărți achiziționate sau primite în dar.
„Este și cea mai diversificată colecție. În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708, am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, afirmă Tuțac.
Până la deschiderea Muzeului Bibliei, la Timișoara, Ionel Tuțac organizează expoziții cu o parte a colecției sale, pe care o duce prin mai multe orașe din țară.