Căldura din aceste zile ne împinge spre gesturi “extreme”: consumăm apă în cantități uriașe, mâncăm înghețată, stăm cât mai mult la umbră și evităm băuturile sau mâncărurile calde. Însă chiar și așa, setea persistă. Pentru a o domoli, nimic nu se potrivește mai bine decât o socată, băutură cu tradiție în Banat, pe care o poți face extrem de ușor.
Pentru socată, ne trebuie 10 flori de soc mari, 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kilogram de zahăr, mai mult sau mai puțin în funcție de cât de dulce vreți să fie băutura, precum și 10 boabe de orez pentru procesul de fermentație.
Cele 10 flori de socată se pun într-un borcan în care s-au pus apa și lămâile tăiate felii. La lămâi, este bine ca măcar la două dintre ele să decojiți partea galbenă, pentru a nu amări prea tare socata. Borcanul se acoperă și se lasă așa cel puțin o zi.
În ziua a doua se pune zahărul și boabele de orez, mestecând bine totul. Se lasă la fermentat trei zile, timp în care socata se mestecă de două ori pe zi, dimineața și seara. La finalul celor trei zile, se strecoară băutura printr-o sită, se pune în sticle, după care se bagă la rece.
Socata se servește apoi rece, direct de la frigider, cu mentă și lămâie în pahar sau simplă.