Padel este un sport foarte cunoscut în Occident, dar relativ nou în țara noastră. De doi ani se încearcă înființarea unei Federații Române de Padel. Cele mai multe terenuri din țară pentru precticarea acestui sport sunt în Dumbrăvița, comuna periurbană de lângă Timișoara.
În prezent sunt peste 10 milioane de jucători profesioniști de padel în întreaga lume, în principal în ţările hispanice. În România e de abia acum descoperit și deocamdată doar în orașele mari.
Terenul de padel seamănă cu cel de tenis de câmp, însă este mai mic, este înconjurat în partea din spate de pereţi de sticlă, ceea ce înseamnă că se joacă cu „pereţi”.
Primele terenuri de padel din afara Bucureștiului au fost construite tocmai la Dumbrăvița, comuna periurbană de lângă Timișoara. Baza sportivă Padel Center, cu cinci terenuri, e din 2015. Ultimele două terenuri, în aer liber, au fost montate în 2023.
Însă, de anul trecut, s-a mai deschis un club, cu două terenuri, tot în localitate. Asta face din Dumbrăvița – capitala padelului din România.
În rest, sunt în jur de 30 de terenuri în toată țara, celelalte două cluburi mari fiind la Brașov și București.
“Padel combină squashul cu tenisul de câmp, dar e mult mai antrenant. Avem acești pereți de sticlă de care sportivii se ajută, să trimită mingea într-o parte sau alta. Poate fi jucat de toate categoriile de vârstă. Avem copii de șase-șapte ani care au început să vină, dar avem și persoane chiar și de 70 de ani. Până la urmă sportul e sănătate”, a spus Mădălin Ilinca, antrenor la Padel Center.
Trei cluburi mari în România
Deși este un sport extrem de popular în Spania, padel s-a născut în Mexic, în 1974. Actualmente există în Spania o localitate, lângă Barcelona, unde se spune că sunt 100 de terenuri, la 100.000 de locuitori, unul la 1.000 de oameni.
Românii suntem la început în acest sport, iar acum se fac eforturi pentru a înființa Federația Română de Padel.
„La nivel mondial, statisticile arată că este sportul cu cea mai mare ascensiune. Discutăm de milioane de oameni care au început să practice padelul. Spania este de departe în top, acolo discutăm de mii de terenuri de padel. În România, în acest moment există trei cluburi foarte mari. Padel Cnter de la Dumbrăvița, Padel Palace de la Brașov și Padel Mania în București. Împreună cu aceștia am și încercat să și realizăm o competiție internă la toate categoriile, suntem în plin proces de dezvoltare a acestui sport care din 2022 figurează și în România ca ramură sportivă, și suntem în plin proces pentru înființarea Federației Române de Padel”, a mai spus Mădălin Ilinca.
Padel se joacă mereu în perechi, iar regulile la punctaj sunt aceleaşi ca la tenis. Este nevoie de o rachetă solidă, fără corzi, din spumă. Mingile sunt puţin mai mici decât cele de tenis. La Padel Center Dumbrăvița sunt în jur de 150 de practicanți.
15.000 de euro construcția unui teren
Conform reclamelor făcute de firmele care se ocupă cu construcția de terenuri de padel, cel mai mic preț pentru un teren costă aproximativ 15.000 de euro. Terenul este sută la sută fabricat în Spania, cu structură din metal, tratat și vopsit special pentru a rezista intemperiilor din România. Sticla e de 10 milimetri, iarna este sintetică, la care intră și instalația de nocturnă.
Terenurile construite la Padel Center respectă standardele oficiale internaționale pe care se desfășoară acest sport. Așa se face că în 2023, aici s-a desfășurat în premieră în România o competiție din cadrul Central European Padel Tour, la care au participat 65 de sportivi din 12 țări.