Este locul în care, deși s-au investit multe milioane de lei în ultimii ani, există mereu loc de mai bine. Asta pentru că, timp de zeci de ani, administrațiile locale nu au reușit să readucă la viață stațiunea care, odată, era vizitată de nobilimea vieneză de cel mai înalt rang. Buziașul este locul în care merg acum bătrânii la tratament, însă stațiunea este un loc ideal de petrecere a timpului liber și pentru tinerii din zonă.
Județul nostru adăpostește una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice din țară. Calitatea apei carbogazoase de la Buziaș este renumită în toată Europa, de aici plecând cândva, în celebrele sticle de sticlă, apa minerală cea mai bună din țară. Acum, turiștii mai pot găsi doar câteva hoteluri cu săli de tratament, precum și un parc în care natura este regină peste așezare.
Istoria Buziașului
Prima dată când s-a început valorificarea apelor minerale de la Buziaș a fost în anul 1811, potrivit izvoarelor istorice. Orașul a fost oficial declarat stațiune la 1819, fiind exploatate nu mai puțin de 5 izvoare la acea dată. Încă de la început, la Buziaș a fost o abundență de varietăți de ape minerale disponibile.
Apele sunt carbogazoasă, bicarbonatată, clorurată, sodică, calcică, magnezienă, bromoiodurată, feruginoasă, atermală și hipotonă. Toate aceste ape tămăduitoare vin de sub parcul stațiunii, plămânul verde al orașului, unde gradul de mineralizare este de 5000-6000 mg/l, cea de dioxit de carbon de 2000-2600 mg/l iar pH-ul este de 6,5.
Ce poți vedea la Buziaș
De departe, atracția cea mai impresionantă de la Buziaș este parcul dendrologic din centrul urbei. Se întinde pe 20 de hectare și adăpostește specii rare de copaci. Platanul este cel mai des întâlnit copac al parcului. Aici se găsește și primul ștrand cu apă minerală din Europa, precum și celebra colonadă de lemn. Unică pe continent, atât ca lungime, cât și ca stil arhitectural, colonada a fost recent renovată după un proiect de 5 milioane de lei.
Colonada este de-a dreptul impresionantă. A fost construită în anul 1875 sub comanda lui Franz Joseph, împăratul austriac despre care se spune că a comandat colonada special pentru prințesa Sisi, soția sa. Cei doi obișnuiau să vină la Buziaș pentru a se destinde și a fi departe de viața complicată de la Viena. Colonada este lucrată în lemn și uimește prin eleganță, finețe și complexitate. Stilul arhitectural ales este cel bizantin, colonada fiind locul ideal pentru o plimbare romantică.
“Aeroportul” din Buziaș
Mulți rămân fără reacție atunci când află că la Buziaș există un aeroport. În realitate însă, deși lângă micuțul orășel există într-adevăr un aerodrom complet funcțional, despre aeroportul din oraș nu putem spune decât că face mâncare bună la prețuri decente. În mijlocul stațiunii, lângă parc și hoteluri, stau pregătite să își primească “pasagerii” două avioane transformate în restaurante.
Terasele de la aeroport sunt locurile ideale în care turiștii pot poposi la o porție de mici cu muștar sau la o bere, într-o după-masă toridă de vară. Avionul principal al localului unic în țară este un Lisunov rusesc, adus în Banat în anul 1978 pe calea aerului, pe atunci aernoava fiind în completă stare de funcționare.