Evenimente

Cum va arăta Piața Victoriei din Timișoara! S-a stabilit proiectul câștigător

Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), a organizat un concurs de soluții arhitecturale pentru transformarea Piaței Victoriei și a zonei înconjurătoare într-un spațiu public modern, cu un design unitar și amenajări peisagistice de calitate.

RETIM

După evaluarea a 30 de propuneri de amenajare, juriul format din experți independenți din patru țări a decis asupra câștigătorilor. Echipa care se va ocupa de transformarea acestei importante zone a orașului Timișoara este  alcătuită din două entități juridice principale, STUDIO ARCA SRL și PRODID SRL.

Fidelity by Iulius Mall

Echipa  a fost condusă de arhitecții Radu Golumba de la STUDIO ARCA și Serban Sturdza de la PRODID. Aceștia au fost asistați de o echipă numerosă de arhitecți colaboratori, specialiști în arhitectură, peisagistică și inginerie, pentru a aduce o perspectivă multidisciplinară asupra proiectului.

Reamenajarea Pieței Victoriei este un proiect deosebit de important pentru Timișoara, având în vedere istoria și semnificația sa. Piața Victoriei face parte dintr-un traseu central care include și Piața Libertății și Piața Unirii. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, piața a suferit doar intervenții minore, reparații și amenajări de mici dimensiuni. Obiectivul primăriei este să transforme această zonă într-un centru urban modern, păstrând în același timp caracterul istoric și patrimoniul zonei. Monumentele și elementele simbolice ale Pieței Victoriei trebuie conservate și puse în valoare, iar proiectul vizează, de asemenea, zonele adiacente, străzile înconjurătoare și conexiunile cu parcurile din apropiere.

Premiile acordate în cadrul concursului reflectă importanța proiectului. Premiul I constă în valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, în valoare de 1.500.000 EUR, fără TVA. Premiul II este în valoare de 30.000 EUR, fără TVA, iar Premiul III este de 15.000 EUR, fără TVA. De asemenea, au fost acordate două mențiuni, fiecare în valoare de 7.500 EUR, fără TVA.

Juriul concursului a fost format din specialiști cu experiență internațională, inclusiv experți arhitecți și urbaniști din patru țări, precum și reprezentanți ai autorității contractante (Primăria Timișoara). Această comisie a avut responsabilitatea de a evalua propunerile și de a selecta cea mai bună soluție ofertată.

Transformarea Pieței Victoriei din Timișoara într-un spațiu public modern, plin de istorie și caracter, este un pas important pentru dezvoltarea orașului. Echipa formată din STUDIO ARCA SRL și PRODID SRL, este acum pregătită să aducă această viziune la viață prin proiectarea și implementarea unui design de calitate care să pună în valoare această zonă emblematică a Timișoarei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns