Consiliul Judeţean Timiş a lansat în sistemul de achiziţii publice procedura de licitaţie în vederea desemnării firmei care se va ocupa de demolarea stadionului ”Dan Păltinişanu”. Pe locul stadionului actual va fi construit altul nou, cu 140 de milioane de euro, bani de la Compania Naţională de Investiţii.
Pentru că a început numărătoarea inversă pentru “El Monumental”, cei de la Druckeria pun la cale un eveniment în cadrul căruia suporterii își pot lua la revedere de la bătrânul stadion.
“Începem organizarea unei expoziții temporare în tribuna oficială a stadionului Dan Păltinișanu, dedicată istoriei Politehnicii Timișoara. Înainte ca stadionul să fie demolat, vrem să oferim tuturor suporterilor și iubitorilor de fotbal un spațiu unde să trăim din nou pentru câteva săptămâni momentele care au definit clubul nostru de-a lungul deceniilor. La revedere, “El Monumental” va cuprinde două zone principale: una dedicată istoriei Politehnicii și alta culturii suporterilor și modului în care aceștia și-au oferit susținerea, de la înființarea clubului și până în prezent. Vom aduce la viață momente de glorie și povești neștiute, vom expune obiecte unice și organizăm activități speciale care să conecteze vizitatorii cu povestea clubului.
Acesta nu este doar un muzeu temporar, ci un omagiu adus unui simbol al orașului și o punte spre viitorul muzeu permanent Polistoria, pe care îl visăm cu toții”, au transmis cei de la Druckeria.
Expoziția se va deschide în luna octombrie, proiectul fiind realizat cu sprijin financiar de la Centrul de Proiecte Timișoara, prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență 2024 și cu sprijin logistic din partea CJT.
Povestea celui mai mare stadion din vestul țării
Stadionul „Dan Păltinișanu” a găzduit meciuri importante de fotbal, concerte și competiții internaționale. Este încă cea mai mare arenă sportivă a Banatului, fiind cunoscut inițial sub numele de „1 Mai” și ulterior redenumit „Dan Păltinișanu”.
Construcția arenei s-a realizat prin „muncă patriotică” – muncitorii erau aduși din fabrici pentru a contribui la ridicarea stadionului, fără a fi plătiți pentru această activitate. Structura acestuia este asemănătoare cu cea folosită la majoritatea stadioanelor românești din acea perioadă, bazată pe pământ tasat.
Din păcate, această soluție s-a dovedit a fi problematică, deoarece tasarea pământului în timp a condus la deteriorarea arenei.
Stadionul a fost inaugurat în zilele de 1 și 2 mai 1963, de Ziua Internațională a Muncii, printr-un turneu de fotbal cu echipe din estul Europei, la care au participat echipele Știința Timișoara, UTA Arad, Velez Mostar (fosta Iugoslavie, actual Bosnia-Herțegovina) și Eto Gyor din Ungaria.
La momentul inaugurării, stadionul avea o capacitate de 40.000 de locuri, însă numărul celor prezenți în tribune a fost mult mai mare.
De la „1 Mai” la „Dan Păltinișanu”
Numele stadionului a fost schimbat imediat după evenimentele politice din 1989, fiind inițial redenumit „Silviu Bindea”. Totuși, în acea perioadă, fanii continuau să îl numească „1 Mai”. Câțiva ani mai târziu, stadionul a primit denumirea actuală, în onoarea fostului fotbalist al Politehnicii Timișoara, Dan Păltinișanu, care a jucat timp de zece sezoane pentru echipa alb-violetă.
În prezent, stadionul aparține Consiliului Județean Timiș, care a investit fonduri importante în reabilitarea acestuia. Printre cele mai semnificative modernizări se numără instalarea unei nocturne performante, una dintre cele mai bune din România, și montarea de scaune în tribune, ceea ce a redus capacitatea stadionului la 32.972 de locuri.
Renovările au fost realizate în două etape, în 2002 și 2008, iar până de curând, stadionul era omologat de UEFA pentru desfășurarea meciurilor internaționale.
Meciuri importante și concerte memorabile
De-a lungul anilor, stadionul „Dan Păltinișanu” a fost gazda unor evenimente importante, inclusiv patru meciuri internaționale: partida din preliminariile CM 1986, România – Finlanda (1985), și meciurile amicale România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986) și România – Croația (2002).
De asemenea, pe „Dan Păltinișanu” echipa Poli Timișoara a eliminat deținătoarea en-titre a Cupei UEFA Europa League, Șahtior Donețk, iar stadionul a găzduit meciuri împotriva echipelor FC Stuttgart și Manchester City.
Arena timișoreană a găzduit și două concerte importante: unul susținut de Shakira și un concert de neuitat desfășurat înainte de 1989 cu Lepa Brena.
Noul stadion de la Timişoara va fi cel mai mare din România, după Arena Naţională, fiind prevăzut cu 32.000 de locuri, fără pistă de atletism.