Oameni din Banat

Tablete și alimente. Inițiativă de sprijin a Asociației ”Educația la sat”

”Avem vești bune, dragi prieteni ai ”Educației la Sat”, suntem plini de bucurie. În jurul zilei de 20 mai, vor ajunge 24 de tablete noi, pentru 24 de copii din cadrul programului „Școala de Alfabetizare”. Împreună cu voluntari și profesori din cadrul școlii vom instala aplicațiile necesare pentru lecții și vom face instructajul necesar copiilor si părinților.”

RETIM

Este unul dintre mesajele Asociației ”Educația la Sat”, care a decis să nu stea deoparte în aceste zile și să ajute o parte din copiii implicați în proiectele lansate în cei doi ani de funcționare. Și nu doar pe ei!
Pentru că inițiativa nu este singura a Asociației, care a ajuns în această perioadă în câteva sate ale comunei Coșteiu cu pachete de alimente. Membrii acesteia, alături de voluntari, au împărțit alimente și produse de igienă până acum, în trei ture, în Țipari, Valea Lungă, Hezeriș și Coșteiu.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

”Vom mai merge a patra oară cu alimente și produse de spălat haine. Am umblat prin satele comunei cu alimente, la copiii care vin la Școala de Alfabetizare, dar nu numai. Prin satele aparținătoare comunei noastre am găsit bătrâni singuri, noi cazuri sociale cu prunci sugari, situații devastatoare. Familii izolate, membrii cărora nu i-am văzut la față, le-am lăsat la poartă”, spune Ancuța Sârbu, de la ”Educația la sat”.
Asociația a reușit dotarea unor elevi de la școala de alfabetizare cu tablete. ”Am găsit deja sponsor pentru 24 de bucăți cât aveam noi în listă. Însă se mai caută sponsor pentru cartele sim reîncărcabile, cu net sau telefoane smart. Mai avem de dus alimente în Valea Lungă. Acolo nu am ajuns, pentru că nu prea avem copii. Însă vom merge să verificăm, mai sunt copii, dar nu la noi la școala de alfabetizare”, povestește Ancuța Sârbu.

Peste 100 de copii la ”Școala de vară de la sat”

În vara lui 2018, Ancuța Sârbu iniția la Coșteiu ”Școala de vară de la sat”. un proiect educațional, non formal, desfășurat pe perioada a 2 săptămâni. Rezultatele ediției au fost spectaculoase. Dintre cei 70 de copii înscriși, 5 elevi au învățat să scrie și să citească, 2 elevi au învățat să țină creionul în mână, 10 elevi au învățat să socotească calcule simple, 20 de elevi de gimnaziu au făcut progrese vizibile la matematică și analiză de text, iar 32 de voluntari au realizat activități în peste 1.200 de ore. Pentru a continua proiectul, Ancuța Sârbu a decis să înființeze o asociație, ”Educația la sat”, obiectivul declarat al organizației fiind reducerea analfabetismului funcțional și eliminarea abandonului școlar. Scopul Asociaţiei este susţinerea şi îmbunătăţirea continuă a sistemului educaţional din mediul rural prin activităţi alternative de tip afterschool pentru copii din mediile vulnerabile.

Proiectul ”Școala de vară la sat” a continuat în vara lui 2019, iar pentru 2020, Asociația urma să pună față în față aproximativ 70 de elevi cu voluntari în activități de alfabetizare, lectură, pregătire pentru examenul de capacitate, dar și activități interactive. Situația actuală a schimbat planurile, însă Asociația știe că este nevoie de implicare. Pe care o va continua. Pentru că încă mai sunt copii care nu au curent electric și apă, copii care nu au acasă o cameră a lor, cu birou și liniște să învețe. Toți au frați mai mici și stau în aceeași încăpere cu toții, deci e dificilă conectarea online, spune Ancuța Sârbu. Și apoi există o nevoie mare de alimente, în special la copiii din familii monoparentale, acolo se află majoritatea. Este nevoie și de voluntari pentru a-i învăța pe copiii să folosească aceste tablete, telefoane și cum se fac orele online, mai spune ea.

”Fără voi, oameni buni, și mulți voluntari nu era posibil să ajungem. În aceste zile, este vorba despre hrană, mai mult decât orice altceva. Niciun copil nu trebuie să facă foamea, deși noi reușim doar la un număr foarte limitat de copii să mergem. Știu sigur că mai avem mulți în comună care ar avea nevoie de ajutor dar… noi atât reușim, acum. Îi puteți sprijini cu un pachet de alimente neperisabile. Ne lăsați un mesaj și vă contactam noi. Ori puteți să donați o anumită sumă de bani și le cumpărăm noi în locul dvs.”, mai arată reprezentanții Asociației.

Asociația ”Educația la sat”
Cont: RO58RNCB0252161799530001, BCR Bank, România

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns