vineri, iulie 10, 2020
Oameni din Banat

Tânăra din Banat care predă gimnastică și fitness în Dubai și câștigă curse de alergare prin deșert

Loredana Niroda are 27 de ani și este antrenoare de gimnastică în Dubai. Lucrează la una dintre cele mai bune săli de fitness din oraș, Fly High Fitness, acolo unde un abonament lunar cu antrenor ajunge să coste și 1.000 de lei. Pragul sălii de sport îl trec nu doar tinerii sau copiii, ci și oameni în toată firea care fac parte din elita Dubaiului, unul dintre cele mai puternice orașe ale lumii.

Tânăra din Lugoj s-a obișnuit de mică să facă pace cu disciplina și totodată să fie departe de casă, totul pentru a ajunge la o performanță. de invidiat. Loredana a fost nevoită să se mute de acasă pentru a-și putea continua pregătirea, după primii 4 ani la Lugoj unde a fost antrenată chiar de marea campioană Lavinia Miloșovici.

“Am început gimnastica la Lugoj, la vârsta de 3 ani. Fiind un copil mai puţin cuminte si foarte energic, mama s-a hotărât să mă ducă la gimnastică. Primii paşi i-am făcut îndrumată de Lavinia Milosovici, Mirela Vug şi Adrian Ianculescu. Doamna profesoară Rodica Petruş ne-a propus sa continuam, dar la Oneşti, în oraşul Nadiei Comaneci. Eu aveam doar 7 ani şi a trebuit sa iau o decizie. Fiind singură la părinţi, mama nu a vrut să audă de aşa ceva, dar tata a spus că dacă eu vreau, să încerc. Aşa că am primit liberul arbitru. Şi am plecat”, povesteşte Loredana.

La Onești, lucrurile s-au schimbat radical pentru tânăra sportivă.

“Dacă la Lugoj am făcut primii paşi spre gimnastică, la Oneşti am făcut primii paşi spre performanţă, îndrumată de Aurica Nistor şi Daniel Nistor, care mi-au devenit a doua familie. Îmi vedeam părinţii şi familia cam de două ori pe an şi atunci 2-3 zile. În urma rezultatelor mele, la vârsta de 11 ani, am primit cu bucurie vestea ca voi face parte din lotul olimpic de junioare”, povesteşte tânăra, care în 27 de ani a adunat o mulțime de premii și medalii naționale și internaționale.

De la Lugoj, la Abu Dhabi și Dubai

O încercare importantă în viața Loredanei a fost când medicii i-au spus că ar face bine să o ia mai ușor cu sportul, din motive legate de sănătate. Ambițioasă din fire, tânăra nu s-a dat bătută. Iar cum anii copilăriei s-au transformat rapid în cei ai responsabilității, Loredana a ajuns în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi, în 2016. Pe atunci, lugojeanca avea o colaborare cu o companie românească care căuta instructori de sport. 

“Prima mea experienţă în Emirate a fost în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe. Compania pentru care am lucrat un an realiza activităţii sportive extraşcolare. Gimnastica pe care o predam copiilor era o gimnastică recreaţională, îi învăţam lucruri de bază, lucruri simple, dar eficiente pentru ca un copil să se dezvolte frumos”, povesteşte bănăţeanca. 

Sala unde lucrează acum lugojeanca este una dintre cele mai dotate din tot Dubaiul. În afară de munca alături de cei mici, Loredana îi antrenează și pe adulții care vor să se mențină în formă sau să facă sport de performanță. 

Cursă de 20 de kilometri prin deșert noaptea

Pe lângă sala de fitness, Lore adoră să facă sport în natură și participă la cursele de anduranță care au loc în Dubai și în restul țării arabe. Și cum temperaturile de afară ajung ușor la 45 de grade Celsius ziua, pregătirea în sine pentru o cursă de 5, 10 sau 20 de kilometri prin deșert este în sinea ei o misiune greu de dus la bun sfârșit.

“Am revenit în Dubai în luna mai după o vizită în țară, iar după câteva zile m-am înscris la un concurs, la ultimul din sezonul precedent și anume Nas Night Challenge, o cursă cu obstacole.  Pentru că nu am fost pregătită să alerg în nisip, nu am terminat pe podium, dar am fost foarte aproape, terminând cursa de 5 kilometri și 20 obstacole în 32 de minute, situându-mă pe locul șapte.

La sfârșitul lunii Septembrie a început noul sezon, iar de atunci am participat la 4 concursuri. Primul și cel mai greu a fost o cursă de 20 de kilometri pe timp de noapte prin deșert. Sincer, a fost puțin înfricoșător, dar a fost o experiență nouă și faină care m-a provocat, trecând linia de finiș după 2h și 18m.

Desert Road Run a fost cel de-al doilea concurs unde am reușit să termin prima la 5 kilometri, într-un timp de 25 min și 24s. A treia cursa a fost în Abu Dhabi, unde deși am avut un timp mai bun , 24 min și 46sec, am fost a doua. Ultimul concurs, Sharaf Exchange, mi-a adus un alt rezultat frumos, locul 1 la categoria mea de vârstă și locul 3 la general, trecând linia de finiș în 25 de minute”, a povestit Loredana.

O zi din viața Loredanei

Să ajungi la un asemenea nivel de pregătire fizică ține în primul rând de disciplină, mai apoi de antrenamente zilnice riguroase și de capacitatea de a-ți prioritiza aceste lucruri în fața oricăror altora. Loredana nu face doar antrenamente fizice, ci se pregătește totodată și mental pentru cursele pe care vrea să le străbată cu succes. O zi din viața ei începe cu mult înainte de răsăritul soarelui.

“Mă trezesc în fiecare zi la 4, pentru ca la 4:45 încep antrenamentul de alergare. Alerg așa devreme pentru că în primul rând vremea nu îmi permite să alerg mai târziu și în al doilea rând pentru că majoritatea concursurilor sunt dimineața. În acest mod îmi obișnuiesc corpul pentru competiție, așa m-am antrenat toată vara și rezultatele nu au întârziat să apară. 

Majoritatea claselor de fitness le am de dimineață, iar clasele de gimnastică pentru copii după-amiaza. Îmi petrec destul de mult timp în sală, antrenând și antrenându-mă pentru că nu este suficient doar sa alerg pentru a fi cea mai bună. E mult mai complex decât pare. Dar e tot ce îmi doresc să fac și îmi place la nebunie”, concluzionează lugojeanca. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: