duminică, iunie 22, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

Timișoara a rămas cu clădirile istorice nereabilitate, pentru că regulamentul privind finanțarea de la bugetul local e un eșec

RETIM

Zeci de clădiri istorice din Timișoara nu sunt reabilitate și au aceleași fațade ponosite, deși Primăria are un regulament pentru accesarea de bani de la bugetul local pentru repararea lor. Mai mult, refacerea clădirilor istorice a fost unul din obiectivele cuprinse în dosarul de candidatură pentru titlul Timișoara Capitala Culturii Europene. Tot acest plan a eșuat, deoarece niciunul dintre proprietari nu a putut să acceseze fonduri de la Primăria Timișoara, în baza regulamentului care e în vigoare și acum.

Cosmin Tabără, viceprimarul din Timișoara, crede că este necesar un nou regulament privind susținerea de la bugetul local pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice. Tabără afirmă că actualul regulament este un eșec, deoarece autorii lui nu s-au consultat toți factorii implicați în acest proces, înainte de a fi elaborat.

El spune că acest regulament prevede garanții pentru finanțarea lucrărilor de la primărie prin punerea unui gaj sau a unei ipoteci pe imobil, ceea ce înseamnă că niciun cetățean nu va fi dispus să acceseze acești bani.

“În primul rând, acel regulament, țineți minte când s-a dezbătut în 2021, am spus de atunci că nu este corect modul prin care au făcut acel regulament pentru refacerea fațadelor, pentru că nu s-au consultat cu nimeni. Noi avusesem câteva păreri și ne exprimasem disponibilitate, și când spun noi mă refer la mine, la consilierul meu personal, Ilie Sârbu, care lucrează pe patrimoniu mult și e apreciat, dar și la consilierii PNL, pentru că aveam câteva idei bune și puteam să îmbunătățim draftul lor și  aduceam niște chestiuni care puteau să fie aplicabile. Dar au ales să facă acel regulament unilateral și care nu a fost niciodată aplicabil și nu s-a putut semna niciun niciun contract în acest sens. Atâta timp cât regulamentul prevede o chestiune de garanție a lucrării sau a finanțării de primărie cu punerea gaj sau numirea unei ipoteci pe imobil, nimeni nu va fi dispus să acceseze acești bani, iar clădirile vor rămâne nerefăcute sau vor fi refăcute exclusiv pe bani privați și asta se va face în timp. A rămas doar acea supra impozitare cu care eu sunt de acord până la un punct, dar cred că sunt multe aspecte care trebuie reglementate”, spune Tabără.

Consultări cu Oradea, unde regulamentul e o reușită

Anii trecuți, Tabără a vizitat Oradea pentru a vedea cum au reușit cei de acolo reabilitarea clădirilor istorice cu sprijin de la bugetul local. El susține că trebuie reglementate mai multe aspecte legate de proprietatea imobilelor care aparțin de statul român, dar care sunt administrate de către autoritățile locale.

Viceprimarul Timișoarei consideră că acel studiu seismologic pentru fiecare imobil, în special pentru clădirile în care sunt instituții publice, trebuie să fie făcut de Primărie, nu de proprietari, din cauza costurilor extrem de ridicate.

“În primul rând trebuie reglementate foarte multe aspecte legate de acele imobile care aparțin de statul român, date în administrare, legate de proprietate, legate de modul prin care poți să să să faci acel decont și nu neapărat prin ipoteca asupra imobilului, ci poți să pui doar o sultă privind valoarea pe care o finanțează primăria fără a pune gaj, pentru că acea sultă se notează în cartea funciară și este ca o creditare a primăriei, iar dacă cetățeanul va vinde acel imobil, va vinde cu acea diferență. Trebuie să se pună un termen mai mare de rambursare decât 10 ani, pentru că în 10 ani suma de rambursare va fi destul de mare și atunci multă lume nu-și permite luxul de a investi în clădire. Pe de altă parte, nu a fost reglementat acel studiu seismologic pentru fiecare imobil, care mai ales pentru imobilele în care sunt instituții publice, trebuie făcute de Primărie. Se putea face chiar o donare a acestui studiu către asociațiile de proprietari”, arată Tabără.

Tabără e de părere că, folosind legile în vigoare se poate face expropriere de imobil în tot sau în parte, după o dreaptă și prealabilă despăgubire prin hotărâre judecătorească sau prin acordul proprietarilor. Viceprimarul Timișoarei consideră că, acolo unde există anumite clădiri care sunt monumente istorice, se putea face exproprierea exclusivă a fațadelor și acoperișurilor și atunci Primăria le putea renova prin fonduri europene.

În concluzie, viceprimarul Timișoarei susține că actualul regulament privind refacerea fațadelor clădirilor istorice este un eșec și că este necesar un nou regulament care să țină cont de mai multe aspecte, inclusiv de proprietatea imobilelor, studiile seismice și modalitățile alternative de finanțare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite