”Timișoara la cutie” oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia. Creată împreună cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România, cutia a fost gândită să ofere o alternativă de petrecerea timpului liber care să îmbine lucrul manual, cu cunoștințele despre arhitectura și istoria Timișoarei.
”Am creat acest proiect din dragoste pentru pentru arhitectura, istoria și poveștile savuroase ale Timișoarei și pentru a transmite acest drag de oraș și copiilor noștri. Prima cutie este despre cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, urmând ca pe viitor să dezvoltăm câte o cutie pentru fiecare cartier al orașului”, spun inițiatorii proiectului, Ludoteca Habarnam.
Proiectul a fost gândit până la cele mai mici detalii, cu implicarea partenerilor de la Heritage of Timișoara, precum și a unor arhitecți, ghizi turistici și istorici. Cutia a fost creată cu sprijinul Asociației Prin Banat(”partenerul nostru de învățare, care ne-a sprijinit cu informațiile istorice privind clădirile și cartierul inclus în cutie”, arată cei de Ludoteca Habarnam), iar Cristian Tzecu(momente.ro), a fost partener de imagine.
Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al orașului, din care s-a creat un puzzle.
”Apoi am ales 5 clădiri provenind din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale și poziții geografice, astfel încât să ne poarte într-o călătorie spațio-temporală diversă. Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărți poștale cu dimensiunea A5, care pot fi și înrămate pe post de tablou, fiind niște bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale și emoționale cum doar Dan Ungureanu știe să o facă. Iar munca cea mai grea a fost aceea de a desena cele cinci clădiri în format planșă, care, prin decupare, îndoire și lipire să redea în miniatură clădiri emblematice ale Timișoarei”, arată inițiatorii.
Cutia cartierului Cetate cuprinde:
– Harta puzzle, formată din 60 de piese, cu centrul istoric și Piața Victoriei, reper important al Revoluției din 1989.
– 5 planșe ale unor clădiri istorice, care prin decupare, pliere, lipire se transformă în miniaturi 3D: Opera Română din Timișoara, Palatul Bruck, Primăria Veche, Casa cu Bufnițe, Cinematograful Studio.
– 6 cărți poștale cu Cartierul Cetate și cele cinci clădiri, ce pot fi și înrămate ca tablouri.
Toate aceste materiale sunt ambalate într-o cutie special creată și personalizată manual, prin linogravură, cu simbolul cetății.