UrbanizeHub este o comunitate de oameni pasionați de viitorul orașelor care își propune să educe și să inspire lideri urbani pentru a se implica în modelarea orașelor. Flavius, Bogdan și Grațian au făcut un turneu pentru a documenta ce se întâmplă cu orașele din România și ce bune practici se nasc aici. Miercuri, joi și vineri, de la 12.30, TVR difuzează primele trei episoade din cele zece pe care cei trei le-au realizat.
Reprezentanții UrbanizeHub au fost timp de două luni pe drum, traversând România de la Nord la Sud și de la Est la Vest, vizitând orașe ca Timișoara și Galați sau Piatra Neamț și Băile Herculane. Au stat de vorbă cu primari, cu city manageri, cu lideri din societatea civilă, cu antreprenori cu arhitecți și urbaniști, cu sociologi, cu experți pe dezvoltare, cu profesori universitari, pentru a afla mai multe despre evoluția orașelor din România. Au vizitat peste 20 de orașe și au stat de vorbă cu aproape 100 de lideri urbani, oameni implicați în dezvoltarea orașelor.
Astfel, după doi ani, au apărut 10 episoade despre orașele din România, cu provocările pe care le au, dar și cu soluții la aceste provocări. O componentă importantă este și cea de viziune și planuri de viitor. Probabil asta a lipsit orașelor românești în ultimii 30 de ani: o viziune și o planificare. Aceste episoade de 24 de minute își propun să acopere acest gol și să vină cu soluții pentru orașele românești, soluții venite din partea unor profesioniști, a unor lideri urbani din administrație, privat sau ONG, care să transforme orașele în orașe pentru oameni și care să ofere calitatea vieții pentru locuitorii lor.
Ce înseamnă un oraș smart
Cele 10 episoade tratează unele probleme din București, dar și din orașele magnet Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. De asemenea episoadele vorbesc și despre Sibiu, Brașov, Oradea, Buzău, Sinaia, Reșița sau Valea Jiului. După partea de provocări, apar și soluțiile de la oamenii cu care au interacționat. Cel de-al zecelea episod, depășește granițele României și tratează lupta împotriva schimbărilor climatice și felul cum aceasta este dusă de orașele din Estul Europei.
“Orașele sunt organisme vii construite din eco-sisteme urbane colaborative“ spune Grațian Mihăilescu de la UrbanizeHub, după ce a experimentat felul cum se dezvoltă orașele din România. Și tot el spune că cu cât sunt mai mulți oameni implicați în dezvoltarea unui oraș, cu atât viitorul acelui oraș e mai bun. Dezvoltarea vine întotdeauna de la oameni pentru oameni.
Ce este cu adevărat un oraș smart, cum se comportă un oraș magnet, care sunt provocările dar si oportunitățile orașelor din România, ce se va întâmpla cu ele in următorii 10 ani? Campania “Orașe pentru oameni” încearcă să răspundă la aceste întrebări pe parcursul a 10 episoade.
În campania Orașe pentru Oameni veți găsi subiecte legate de dezvoltare urbană, de sustenabilitate, regenerare urbană, turism, colaborare și competiție între orașele din România. Campania e o sursă de inspirație pentru oamenii îndrăgostiți de orașele în care trăiesc, iar mesajul general este unul pozitiv și mobilizator.
Evoluția orașelor din România a fost fantastică în ultimii 10 ani, iar următorii ani sunt extrem de importanți pentru felul cum orașele se vor transforma. Cum ne dorim să arate România în 2030 și în ce fel de orașe ne dorim să trăim?