Locuri din Banat

Timișoara va avea un centru cultural unic în țară. Va funcționa într-un turn de apă, cu o cafenea, sală de expoziţii și zonă de belvedere

Lucrările de reabilitare a turnului din cartierul timișorean Iosefin, care trebuie să fie unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, au început în toamna anului 2021. Din păcate și aici a fost un constructor neserios, astfel că Primăria Timișoara a reziliat contractul, când stadiul lucrărilor nu depășea nici 50 la sută.

RETIM

Vestea bună este că acum s-au reluat, după realizarea unei noi licitații pentru constructor.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“O lucrare complexă de transformare a unei clădiri istorice industriale într-un centru cultural modern și accesibil tuturor. Primul constructor a eșuat în a duce la bun sfârșit șantierul și a trebuit să reluăm întreg demersul de contractare a unui nou constructor. Sper că acesta a înțeles miza și importanța acestui proiect și va respecta clauzele contractuale pe care și le-a asumat. Suntem atenți să respecte și graficul de timp, dar și calitatea lucrărilor. Turnul de Apă este emblematic pentru Iosefin și e un punct important în strategia noastră de renaștere a cartierului. După mai bine de 100 de ani de la darea în folosință îl transformăm în centru cultural cu cafenea, o sală de expoziţii și alta pentru activităţi culturale şi un punct de belvedere”, a spus primarul Dominic Fritz.

În interiorul turnului vor fi amnajate o cafenea, o sală de expoziţii, un spaţiu foaier, o sală pentru activităţi culturale şi un punct de belvedere.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălţimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

@Petru Cojocaru

În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged (Ungaria), ambele fiind reabilitate acum.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns