Într-o perioadă în care au existat multe discuții în spațiul public despre plățile efectuate în numerar, o nouă analiză de piață evidențiază metodele de plată preferate de către români în cursul anului trecut.
Conform Indicelui Plăților Digitale, raport dezvoltat de compania de carduri Mastercard, care analizează evoluția plăților digitale la nivel național, numerarul rămâne de bază pentru majoritatea achizițiilor cotidiene, dar sunt folosite în mod uzual și soluțiile de plată digitale.
Astfel, topul celor mai apreciate metode de plată, considerate foarte sigure și convenabile de către români, cuprinde:
- Plata cash
- Plata cu cardul la POS (terminale Contactless)
- Transferul dintr-un cont bancar în altul
Nivelul de cunoștințe al consumatorilor români cu privire la metodele de plată digitale înregistrează 55 de puncte din 100, conform Indicelui Plăților Digitale mai sus menționat. Drept urmare, se constată un potențial semnificativ de îmbunătățire a gradului de înțelegere de către utilizatori a plăților digitale, considerate esențiale în economia viitorului în Uniunea Europeană și nu numai.
Plățile cu cardul, pe trend ascendent
Deși România este printre țările europene în care numerarul încă este preferat, trendul adoptării plăților cu cardul, offline și online, este vizibil în societate. Plata la POS este acum disponibilă în tot mai multe locații, chiar și în mici magazine, la ghișeele de vânzare a biletelor de tren, la prestatori de servicii – inclusiv la curieri, în momentul livrării.
În domeniul divertismentului, plata digitală cu card online este metoda standard de achiziție a abonamentului la servicii de streaming video cu filme și seriale – un fenomen de masă deja, cu care concurează puternic atât canalele de televiziune, cât și cinematografele. Jocurile video sunt de asemenea descărcate direct de pe internet, cu plata online.
Cardurile reprezintă instrumentele preferate de plată și pe platformele de jocuri de noroc licențiate ONJN, în ciuda diversității metodelor de plată puse la dispoziție de anumiți operatori. De exemplu, clienții cazinoului NetBet pot efectua tranzacții financiare printr-o mulțime de metode – carduri bancare, Revolut, Aircash Abon, OKTO.CASH, Paysafe, Skrill, Neteller, Smith & Smith, transfer bancar și altele.
Companiile de carduri de debit și credit, emitenții (bănci și IFN-uri) și procesatorii de plăți, alături de magazine online și alte platforme comerciale au investit puternic în tehnologie de ultimă generație, pentru a asigura securitatea deplină a tranzacțiilor efectuate pe internet.
Confirmarea în 2 pași a operațiunilor de plată și respectarea în general a indicațiilor normale de folosire a cardurilor în mediul online permit 100% siguranță pentru utilizatori.
Statisticile sunt clare în privința utilizării acestui mijloc de plată pe internet. Cel mai recent exemplu vine de la liderul pieței de e-commerce din România. De Black Friday 2023, eMag a anunțat un nou record la plata cu cardul: șapte din zece români au achitat în acest fel, ceea ce arată, o dată în plus, că oamenii preferă să folosească metode simple și sigure de plată, după cum concluzionează chiar retailerul.
Detalii despre Indicele Plăților Digitale
Indicele Plăților Digitale (Digital Payment Index) reprezintă un instrument de analiză care urmărește evoluția plăților digitale pe întreg teritoriul unui stat. Indicele a fost realizat anul acesta în patru țări: Austria, Croația, România și Ungaria, analizând datele consemnate la nivelul anului 2022.
România a obținut un scor de 56 din 100 de puncte, rezultat calculat pe baza punctajelor celor trei sub-indici: 70 pentru Infrastructură, 55 pentru Cunoștințe și 44 pentru Utilizare.
Componenta “Cunoașterea generală a metodelor de plată digitale” ia în calcul nivelul de informare și familiaritate al utilizatorilor cu metodele de plată. Sunt examinate diverse elemente, inclusiv partea de securitate a plăților digitale.
De remarcat este faptul că toți indicatorii au înregistrat îmbunătățiri în cel mai recent raport, deci populația din România cunoaște tot mai bine soluțiile de plată digitale și potențialul acestora în viața de zi cu zi.