În Vinerea Mare, măicuţele de la mănăstirea Timișeni de la Șag înroşesc ouă folosind metoda populară, naturală, cu coji de ceapă roşie. Ouăle sunt din propria gospodărie. Procesul de vopsire a ouălor de Paști a început de dimineața. Ca de fiecara dată, maicile primesc ajutor și din partea enoriașilor, dar și a copiilor din Șag. Anul acesta s-au vopsit cam o mie de ouă.
“Vopsitul ouălor roșii se face în Vinerea Mare. Astăzi e ultima vinere din post. Se mai numește Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Noi obișnuim aici să vopsim ouăle în fiecare an. Folosim o metodă naturală cu coji de ceapă roșie și ceapă albă și asta pentru că vopsitul colorat, chimic, pătrunde prin coajă și nu e sănătos. Prima fază e spălarea și degresarea ouălor, după care se introduc în acea zeamă colorată de ceapă, iar la final le dăm cu ulei pentru luciu”, a declarat maica stareţă Casiana.
Ouăle vor ajunge pe masa locuitorilor mănăstiri, dar se vor da și oaspeților.
“Cam în fiecare an vopsit în jur de o mie de ouă. În pandemia au fost mai puține. Le folosim în zilele de Paști. Suntem 60 de suflete la mănăstire, sunt trei zile de sărbătoare, mai dăm la cei care vin aici, mai dăm și la săraci și se duc. Care se sparg le folosim la drob și la mâncare”, a adăugat maica stareță Casiana.
Povestea înroșirii ouălor este din vremuri biblice, dar sunt mai multe legende. Una spune că sângele care curgea din rănile lui Isus Hristos răstignit pe cruce a fost strâns într-un vas de Sfântul Ioan, care se afla la picioarele lui. O altă legendă ne spune că Maria Magdalena i-a dus lui Pilat un coș cu ouă înroșite, pentru a-i fi dat trupul lui Isus Hristos de pe cruce. Cum povestea a fost dusă peste ani, înroșitul ouălelor a ajuns până la noi.
Mănăstirea Timișeni, aflată la un pic mai mult de zece kilometri de Timișoara, a devenit, în ultimii ani, un loc preferat al timișorenilor pentru slujba din noaptea de Înviere. Anul acesta, Slujba Învierii Domnului va începe la ora 23.30. La miezul nopţii credincioşii iau lumina, înconjoară biserica, apoi rămân până spre zori la Sfânta Liturghie de Înviere.