Locuri din Banat

Transformare spectaculoasă. Cum arăta bulevardul Take Ionescu din Timișoara înainte de ridicarea clădirilor ISHO

Toți cei care circulă pe bulevardul Take Ionescu din Timișoara pot observa, lângă sediul Poliției Timiș, clădirile moderne din complexul ISHO. Imaginile Google arată cum s-a transformat în ultimii 15 ani zona ILSA.

Distractie pe patine

Înființată de o familie de evrei în anul 1905, fabrica de prelucrare a lânii ILSA (Indusrtria Lânii SA) a ajuns să aibă în perioada interbelică 1.800 de angajați. Odată cu naționalizarea averilor din 1950, ILSA a trecut în proprietatea statului, iar în anii 1970-1975 a fost supusă modernizării, devenind una dintre cele mai mari fabrici din Timișoara și o întreprindere-fanion a regimului comunist.

RETIM

După Revoluție, fabrica a fost devalizată, ruinele ILSA, cu terenul de cinci hectare extrem de valoros, ajungând în posesia omului de afaceri Ovidiu Tender. De la Tender, terenul ILSA a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Șandor, care a dezvoltat ISHO. Ultima clădire a fostei fabrici ILSA a fost demolată în 2010, iar imaginile de pe Google surprind modul în care fosta zonă ISLA s-a transformat în ultimii 15 ani, devenind ISHO.

Actualul cartier ISHO, în 2009 FOTO Google
Actualul cartier ISHO în 2012 FOTO Google

Potrivit site-ului de prezentare a proiectului, ISHO este alternativa contemporană la ceea ce înseamnă a locui în oraș, o redefinire a spațiului urban, ce îmbină armonie, modernitate și lifestyle. Creat de antreprenorul Ovidiu Șandor prin Mulberry Development, ISHO a fost conceput pentru a deveni un reper al Timișoarei de mâine. Proiectul este dezvoltat de o echipă de peste 100 de arhitecți, proiectanți, consultanți și ingineri.

Celor peste 1.200 de apartamente cu finisaje de calitate li se alătură 7.500 m2 de spații verzi, o nouă generație de clădire de birouri cu o suprafață de 50.000 m2 și un hotel Radisson Blu cu 160 de camere, un restaurant gastronomic și un bar concept.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns