INEDIT

Transylvanian, prima rasă de pisici din România care va fi omologată de Federația Internațională. A fost prezentată și la concursul WCF de la Timișoara

În jur de 200 de pisici din 21 de rase, venite din opt țări, au putut fi admirate de vizitatori în cadrul competiției WCF International Cat Show, care a a avut loc în weekend, la Atriumul Iulius Town din Timișoara. Participanții la WCF International Cat Show au venit din România, Ungaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Italia, iar printre rasele prezente au fost British Longhair, Sphynx, Maine Coon, Munchkin Longhair, Persian, Highland Fold sau Transylvanian. Aceasta din urmă este prima rasă e pisici din România care ava fi recunoscută de Federația Internațională.

RETIM

„ În urmă cu doi ani, au fost depuse documentele pentru omologarea rasei Transylvanian. Are un tip și un model absolut special. Arată ca un fel de mic lup, cu un temperament extrem de prietenos. Dacă pisicile siameze au extremitățile mai închise la culoare, Transylvanian le are mai deschise. În plus, blana sa este un amestec de păr alb și negru, ceea ce îi conferă un aspect deosebit. Această rasă provine din vestul țării, din zonele Arad și Timișoara, dar se regăsește și în zona subcarpaților din România. Noi am inițiat procesul de omologare, noi am numit-o, este a noastră”, a declarat Alexandru Elian, organizatorul concursului WCF International Cat Show, găzduit în acest weekend de Timișoara.

Fluturi și albine vii - expoziție

La fel ca în cazul câinilor, și pentru pisici procedura de omologare este extrem de laborioasă, costisitoare și de durată.

„Avem mai multe rase de câini omologate, dar să nu uităm că federația de chinologie există de peste o sută de ani. Felinologia, în schimb, are doar aproximativ 20 de ani. Procesul de omologare durează în jur de cinci ani. Trebuie realizate toate testele genetice, iar în acest sens colaborăm cu doi dintre cei mai mari geneticieni ai lumii, o specialistă din SUA și una din Franța, care se ocupă de partea genetică a pisicilor. Sunt necesare cel puțin cinci generații cu pedigree, expoziții de recunoaștere cu arbitri internaționali – este un proces complex. Am început demersurile acum doi ani, deci mai avem de așteptat încă aproximativ trei. Dacă respectăm toate cerințele, nu vom întâmpina probleme. Transylvanian este o rasă naturală, nu are defecte structurale și are un model și o culoare extrem de bine definite și aparte”, a mai spus Alexandru Elian.

La nivel mondial, sunt recunoscute aproximativ 200 de rase de pisici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns