Trei sectoare ale clădirii în care au funcționat Băile Neptun din Herculane sunt la un pas de prăbușire, avertizează Oana Chirilă, de la Asociația Locus, care conduce o campanie pentru salvarea acestui imobil.
„Am venit într-o vizită pe șantierul de la Băile Neptun, împreună cu echipa și cu constructorul. Din păcate situația de la Băile Neptun, deși noi am intervenit și am făcut aici foarte multe lucrări de punere în siguranță, este una foarte tristă. Din cauza infiltraților de apă, a degradării continue, avem trei sectoare ale clădirii, aflate în prag de colaps. Asta, în ciuda eforturilor noastre constante de a face aici lucrări de punere în siguranță și conservare a clădirii”, a spus Oana Chirilă.
Pe unul dintre sectoare, unul dintre pereți s-a prăbușit deja în ianuarie, iar un altul poate să cadă în orice moment. În aceeași zonă, există o șarpantă care trebuie sprijinită, ca să nu cadă.
„S-a ajuns aici pentru că, în ultimi 30 de ani, Băile Neptun nu doar că au suferit de o indiferență crasă, dar sunt foarte multe infiltrații de apă fie din ape meteorice, fie din cauza micilor pârâuri de pe versant, care afectează grav structura clădirii. Lucrările pe care ne propunem să le facem sunt de mare amploare, care depășesc stadiul de lucrări de conservare, dar sunt extrem de necesare. Această clădire este monument de clasa A, de interes național, este cea mai mare clasă de monument de la noi din țară”, susține reprezentanta Asociației Locus.
Clădirea a fost inclusă în acest an pe și pe lista celor mai periclitate șapte monumente și situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 program al Comisiei Europene derulat prin Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții.
Echipele de experți care reprezintă Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții, împreună cu organizațiile care au nominalizat site-urile și alți parteneri, vor evalua fiecare caz prin colectarea de informații și prin întâlnirea cu părțile interesate cheie. Aceste echipe multidisciplinare vor oferi consiliere de specialitate, vor identifica posibile surse de finanțare și vor ajuta la mobilizarea unui sprijin larg pentru salvarea acestor repere de patrimoniu. La sfârșitul procesului de evaluare, aceștia vor formula și comunica un set de recomandări pentru acțiuni viitoare.
Până acum, tinerii de la Asociația Locus au strâns peste 90 de mii de euro din diverse campanii de donații, pe care i-au investit în lucrări de salvare și conservare a acestui imobil.
Istoria Băilor Neptun
Clădirea Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafață totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.
Proiectată în stil eclectic, clădirea Băilor Neptun are o fațada principală tratată cu cărămidă aparentă, finisată parțial cu tencuială și îmbogățită cu ornamente. La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern spa din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.
După căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv remarcabilele Băi Neptun, care au fost abandonate și au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace. În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare.
Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019. Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert. Cu toate acestea, clădirea continuă să se degradeze într-un ritm rapid. În decembrie 2021, un perete structural de la etajul superior s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă, ceea ce subliniază starea avansată de degradare a clădirii.